hassas veya huzursuz bağırsak veya barsak sendromu (ibs) hakkında bilgiler listesi

hassas veya huzursuz bağırsak veya barsak sendromu (ibs) hakkında bilgiler listesi için eklenen 1 entry bulunmaktadır.
 
en son bir yetkili düzenledi:

insanoğlu insanız… gören de gösteren de, duyan da duyuran da insanız biz. pişkin ve mahcup, duyarlı ve duyarsız olanı ile farklı görünse de söz ve işlerimiz, güzel ve doğru olana ulaşmaktır hedefimiz. duyarlı olmak güzel şeydir ama onun da bir ölçüsü vardır. ölçü kaçar ise, zarar en başta sahibinedir. hassas bağırsak sendromu da buna benzerdir.

ibs, irritabl bağırsak sendromunun kısaltılmış ifadesidir. hassas ya da duyarlı bağırsak rahatsızlığı demektir. buradaki hassasiyet aşırı duyarlılıktır ki bu; yiyecek, içecek ve duygusal uyarılar ile tetiklenmektedir. kiminde süt, ekmek ya da meyve ile kiminde ise hoş olmayan bir duygu durum ile bağırsak rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. bu rahatsızlıklar; hepsi ya da birkaçı bir arada görülen kabızlık, ishal, karın ağrısı, gaz ve şişkinliktir.

ibs, her yaş ve cinste görülen bir rahatsızlıktır. en sık 35-45 yaşlar arasında ve kadınlarda görülmektedir. ülkemiz nüfusunda görülme oranı %13 olarak bildirilmektedir. bu, oldukça yüksek bir orandır. ibs, bağırsak rahatsızlıkları arasında birinci sıradadır.

karın ağrısı ve gaz.

kramp biçiminde karın ağrısı, dışkılama bozukluğu ve gaz; ibs de dile getirilen karakteristik yakınmalardır. bu yakınmalar sürekli değildir. belirli aralıklarla ortaya çıkar. yani atakların olmadığı dönemlerde kişi kendisini son derece rahat hisseder. bu aralıkların süresi kişiye göre değişir. kadınlarda, yalnız adet dönemlerinde görülenleri de vardır.

karın ağrıları sıklıkla yemeklerden hemen sonra ya da dışkı ihtiyacından hemen önce ortaya çıkar. kramp gibi gelen ağrılar bazen insanı iki büklüm yapacak derecede şiddetlidir. pek çok kişi tarafından bu, karın sancısı olarak ifade edilir.

ibs de dışkılama bozukluğu, kendisini en sık kabızlık olarak gösterir. ama bu kesin değildir. ishal ile seyredeni olabileceği gibi hem ishal hem kabız şeklinde kararsızlık göstereni de olabilir.

çoğu kişide dışkı ihtiyacı giderildikten sonra karın ağrıları da sona erer. bir süre için sükunet dönemi başlar.

ibs, daha düne kadar “spastik kolon”, “kolit” gibi isimler ile anılmaktaydı. bugün bu terimler terkedilmiştir. çünkü bu sendromda hastalık nedeni olabilecek bir kist, iltihap ya da tümör gibi etken yoktur. olay tamamen kalın bağırsağın işlevi ile ilgilidir. yani sorun patolojik değil fizyolojiktir. bu, bağırsağın sinirsel uyarı ve hormon etkilerine karşı gösterdiği abartılmış bir yanıtı demektir. organik bir hastalık olmadığı için öldürücü değildir. ancak yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinden usandırıcıdır.

yediğimiz ve içtiğimiz gıdaların bağırsaklarımızı uyarması ve onları harekete geçirmesi son derece doğal bir olaydır. ancak bu doğal uyarıya aşırı tepki gösteren ibs dir. bu nedenle korunmak için bazı gıdalara dikkat etmek gerekir. ibs tanısı alanlar; kahve, süt, alkol ve çikolatadan uzak durmalıdır.

ibs nin yarattığı gerginlik, günlük yaşama ve performansa doğrudan etkili olur. isteksizlik, karamsarlık, hava açlığı, müzmin sırt ve omuz ağrıları olabilir. çabuk sinirlenme ve tahammülsüzlük de görülebilir.

ibs, ruhsal bir hastalık değildir. ancak; endişe, depresyon, aşırı sinirlilik gibi ruhsal sorunu olanlarda biraz daha sık görülmektedir. böyle durumlarda psikolojik tedavinin de birlikte sürdürülmesi zorunlu olmaktadır.

nasıl beslenmeli?

az miktarda ve sık aralıklarla beslenmek iyi bir yöntemdir. kabız olanlar lifli gıdaları, ishal olanlar ise posasız ve lifsiz gıdaları tercih etmelidir. süt yerine yoğurt, çay yerine bitki çayı tercih edilmelidir.

hastalığın tanısı için bir dizi tetkik gerekebilir. amaç, muhtemel bir organik ya da patolojik durumu tamamen dışlamaktır. ancak böyle bir dışlama ile kesin tanı konur. ihtiyaca ve yaşa göre kolonların endoskopik tetkiki yapılır.

ibs, nedeni bilinmediği için kesin tedavisi de olmayan bir rahatsızlıktır. son zamanlarda tegaserod türevi bir ilaç yaygın biçimde kullanılmaktadır. etkin olabilmesi için bu ilacın günde iki kez aç karına alınması gerekmektedir. bu ilacın gaz, karın ağrısı ve kabızlık üzerine iyi sayılabilecek sonuçlarından söz edilmektedir.

ibs sebepleri;

*stres

*kafeinli gıda

*enfeksiyon

bunlardan uzak durun;

*süt, peynir

*kuru meyve

*alkol

*baharat

*aşırı yağ

*kırmızı et

ne yapmalı?

*bol su için

*yemeğinizi yavaş yiyin

*balık ve tavuk tercih edin

*spor yapın

*sigarayı bırakın

 

Bu listeler ilginizi çekebilir!

üst bottom