haydarpaşa garı hakkında bilgiler listesi

haydarpaşa garı hakkında bilgiler listesi için eklenen 9 entry bulunmaktadır.
 

Listelik

yeşilçam filmlerinde, tahta bavulla istanbul’a gelinip haydar paşa garında şaşkın şaşkın etrafa bakıldığı o kareleri hepimiz hatırlarız.

 

19. yy sonunda almanya, osmanlı topraklarında, birçok yatırım yapmıştır bunlardan biri de: bağdat demir yolu projesiydi. istanbul kadıköy’de bulunan haydarpaşa garı, bu projenin başlangıç istasyonudur. osmanlı padişahı ii. abdülhamit tarafından yaptırılan gar, iii. selim’in paşalarından olan haydar paşa’nın ismini almıştır. bina alman “anadolu bağdat” şirketinin iki alman mimarı olan otto sitter ve helmuth cuno tarafından yapılmıştır. başlangıçta 2525 m² olan bina şimdi 3836 m² alana yayılmış, yapımda alman ustalarla italyan taş ustaları birlikte çalışmışlardır. ayrıca bir alman’ın teşebbüsüyle garın önünde mendirek inşa edilmiş, anadolu’dan gelecek veya gidecek vagonların ticari eşyasını yükleme ve boşaltma işlevi için tesisler yapılmıştır. barok esintileri neoklasik alman mimarisiyle her biri 21 m uzunluğunda, 1100 adet ahşap üzerine inşa edilen binanın taşıyıcı sistemi çelik karkastır, döşeme sistemi putrelli voltadır. inşaatta 1140 ton demir, 19000 metre sert ağaç, 6200 m² arduaz çatı kaplaması, 530 m³ kereste, 13000 m³ beton ve 2500 m³ lefke taşı kullanılmıştır. cephanelik olarak da kullanılan gar 1917’de çıkan yangın sonrası, tekrar onarılmış ve bugünkü şeklini almıştır.

 

haydarpaşa garı, özellikle 1980 ile 1990 yılları arasında neredeyse bütün yeşilçam filmlerinde anadolu’dan gelen ve anadolu’ya gidecek olan ailelerin istanbul’a ilk ayak basma sahnelerinin gerçekleştiği mekân olarak karşımıza çıkmaktaydı.

 

bu liste başlıkları ilginizi çekebilir!

üst bottom