iguana teraryumu hakkında bilgiler listesi için eklenen 1 entry bulunmaktadır.
 

bazı kertenkele türleri iki veya üç yıl gibi kısa bir sürede hızla büyüyebilir. iguanaların ileride gelecekleri boyut tahmin edilebilir olsa da bazen düşündüğümüzden daha uzun hale gelebilirler. özellikle bazı iguanalar beklenenden çok daha fazla büyür ki bu da devasa bir iguana teraryumuna ihtiyaç duyacağımız anlamına gelir. bu yazımızda iguana için teraryum hazırlama incelikleri ve ihtiyaç duyucağınız malzemelerden bahsedeceğiz.

benzer türleri gibi iguanalar da tetaryumlarında tırmanma ve gizlenme için dallara, kütüklere ve kabuklara ihtiyaç duyarlar. teraryum içerisinde ahşap malzeme kullanmak istiyorsak bu ham odunların böcek ve bakteri taşımaması için bazı işlemlerden geçirmemiz gerekir.
Listelik


evimizde bulunan akvaryumlar her ne kadar teraryumlara benzeseler de iguanalar için yaşam olanı olarak kullanılmamalıdır. akvaryumları iguana teraryumu olarak kullanmanın birçok dezavantajı vardır. bunlardan ilki üst kısmının tamamen açık olmasıdır. iguanaya ulaşmak için elimizi üst kısımda tetaryuma soktuğumuzda iguanamız bunu bir tehdit olarak algılayacaktır ve bu alanda güvende hissetmeyeceklerdir. her seferinde gereksizce korkan iguanamızın evcilleşmesi ve güven duygusunun oluşması uzun zaman alabilir.

akvaryumlarla ilgili bir başka sorun da malzemesinin yansıtıcı camlarda yapılmış olmasıdır. iguanalar, tedirgin ve endişeli hayvanlardır. kendi yansımalarından bile korkabilirler. iguanaların vücut sıcaklıklarını ayarlayabilmeleri gerekir. bu ayarı da daha sıcak bir alandan daha soğuk bir alana veya tam tersi şekilde hareket ederek yaparlar. akvaryum içerisinde bu tip alanların oluşturulması çok zordur. iguanalar termoregülasyon yapamazlarsa hipertermi veya sıcak çarpmasına maruz kalabilirler.

küçük, geçici teraryum;

en fazla 25-30 santim uzunluğunda olan yavru iguanalar için geçici bir teraryum kullanılabilir. küçük ve geçici bir teraryumla başlamanın evcil sürüngen sahipleri için yararı, evcilleştirmeyi daha kolay hale getiriyor olmasıdır. yavru iguanalar için daha küçük bir alanda ısı ve nemi yönetmek de daha kolay olacaktır. küçük teraryumları yere koymamamız gerekir. teraryumun altına küçük bir standa ya da dolap koyabiliriz. geçici teraryum için önerilen boyut en az 50x50x100 cm olmalıdır.

teraryum kurmak;


yetişkin iguanalar için önerilen teraryum boyutu en az 120x150x150 cm olmalıdır. iguanamızın tahmini bir uzunluğunu olduğunu varsayarsak en rahat 240x120x150 cm boyutlarındaki teraryumlarda yaşarlar. tabi bu evinizin alan müsaitliğine de bağlıdır.

dış malzemeler: teraryumlar cam, ahşap veya lamine levhalardan oluşan bir bütündür. teraryumun 3 tarafında ahşap sadece ön yüzeyinde cam kullanılmaktadır. kullanılacak tüm ahşap ürünler, iguanamızın ihtiyaç duyduğu nemi ve koruma sağlaması için ufak bir işlemden geçmelidir. iç kısımda bulunan ahşap yüzeyler boya veya akrilik vernik boyanmalıdır. sızdırmazlık için, teraryumun iç duvarlarını işlenmiş mantar veya bambu gibi dekoratif kaplamalar ile de renklendirebilirsiniz. bu kaplamaları yapıştırmak için kullanacağımız silikon ahşabın neme karşı korunmasında da etkili olacaktır.

kapı ve kilitler:
iguanamızın teraryumuna giriş çıkışını sağlayan kapılarda muhakkak kilit kullanmalıyız. ön yüzey cam olduğu için sürgülü kapı, menteşeli kilitler kullanabiliriz. camın etrafında da ahşap çerçeveler varsa kilit için daha fazla seçenek bulabiliriz.

havalandırma delikleri: teraryumun tepesine yakın bir havalandırma deliği ve hemen karşısındaki duvarın zemine yakın ikinci bir havalandırma deliği eklememiz önerilmektedir. havalandırma delikleri, duvarlara zımbalanarak naylon dokuma ile yapılabilir. aynı zamanda hazır plastik havalandırma kapaklarını da kullanılabilir. sürüngenler zaman zaman burunlarını kaşımak isterler. bu havalandırma delikleri metal veya tel ise iguanamızın burnuna zarar verebilir ki bu da enfeksiyona neden olabilir.

uv ışığı: uv ışıkları iguanalarımız için hayati bir gerekliliktir. uv ışığı olmadan kalsiyumu metabolize edemezlerse kemik hastalığına yakalanabilirler. uv lambası, doğrudan tetaryumun üzerine yerleştirilmeli ve lamba ile iguanamızın başının üst kısmı arasındaki minimum güvenli mesafeye dikkat edilmelidir. uv ışıklar alırken bobin tipi uv ampuller kullanmamaya özen gösterin. sürüngen evcil hayvanlarımızda göz enfeksiyonlarına neden oldukları ve yeterli miktarda uv ışığı sağlamadıkları düşünülmektedir.

isıtma: iguanalar gündüzleri 95-100 derece sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. doğru sıcaklığına ulaşmak için uv ampulüyle birlikte teraryumuna içine seramik ısı yayıcı eklemek gerekebilir. teraryum içindeki ortam sıcaklığı, ortalama 80-90 derece arası olmalıdır. teraryum içindeki ısı ve nemi izlemek için bir termometre kullanabilirsiniz.

nem: iguanaların nem oran %70 oranından daha fazladır. nemlendiriciler, teraryumun dışında, tepenin yakınındaki bir rafa yerleştirilmelidir.

zemin: teraryumun ahşap zemini, nemden kaynaklanan hasara karşı korumak için kapatılmalıdır. ahşap boya, akrilik vernik veya muşamba ile kaplanmalıdır. iguana için zararlı olabileceğinden, evde kullanım için uygun olan toksik temizlik ürünlerini kullanmamamız gerekir.

teraryumun zeminine üzerinde ağaç kabuğu, talaş, kum veya başka bir ürün de dahil olmak üzere herhangi bir alt tabaka kullanmamamız gerekir. bu tür ürünler nem ve idrardan dolayı ıslanarak bakteriler için üreme merkezi haline gelecektir.

iç dizayn: teraryumu kurup tüm güvenlik ve ısı işlemlerini bitirdikten sonra iç dizaynını yapmaya başlayabiliriz. teraryumun içine iguanamızın tırmanabileceği dallar ve raflar eklememiz gerekmektedir. aynı zamanda ahşaptan yapılma boyasız merdivenlerde konulmalıdır. tetaryumun içine iguananın doğal yaşamına yakın yapay bitkiler ve nesneler yerleştirebilirsiniz.

 

bu liste başlıkları ilginizi çekebilir!

üst bottom