Listelik

et sever.
böcekler dikkat: venüs sinekkapanının menüsünde siz varsınız! bu nedenle de sinek ya da ağustos böceği gibi yiyecekleri kendine çekmek için yapraklarının içindeki nektarı dışarı sızdırır. her şeyden habersiz böcek tatlı nektarın cazibesine kapılarak çiçeğe konduğunda alarm tüyleri birbiri ardına harekete geçer ve 20 saniye içinde kapanır. böcek mücadele ettikçe daha fazla tüye çarpar, bitki de avını sindirebilmek için sindirim özsuyu salgılar. yaklaşık bir hafta sonra kapan tekrar açılır ve bitki yeniden saldırmaya hazırlanır.

 
1 . entry derya tarafından eklendi.    

Listelik

geveze ağaçlar.
orman sessiz bir yermiş gibi görünebilir. oysa bu, ağaçlar ve bitkilerin ‘’konuşmadığı’’ anlamına gelmez. bazen kökler ve küflerden oluşan bir sistem aracılığıyla yeraltından birbirlerine mesajlar gönderirler. mesela bir ağaç, yaprak yiyen böceklerin istilasına uğrarsa yakınlardaki ağaçlara kimyasal ve elektriksel sinyaller göndererek böcekleri hasta edecek bir asit türü üretmelerini söyler. bazen de sağlıklı bir ağaç sıkıntıya düşen komşusuna besin maddeleri yollayabilir.

 
2 . entry derya tarafından eklendi.    

Listelik

güçlü hafıza.
batı avustralya üniversitesinden çevrebilimci monica gagliano, rahatsız edildiğinde yapraklarını kıvıran küstüm çiçeği üzerinde deneyler yaptı. özel bir alet, yardımıyla küstüm çiçeklerini 60 kez nazikçe düşürdü. bitki ilk birkaç seferde kendini korumaya alarak yapraklarını kapattı. ancak bir süre sonra, sanki dürtmenin ona zarar vermediğini anlamış gibi tepki vermekten vazgeçti. küstüm çiçekleri bir ay sonra bile kıvrılmalarına gerek olmadığını hatırlıyordu.

 
3 . entry derya tarafından eklendi.    

Listelik

şekil değiştiren.
şili ve arjantin’deki yağmur ormanlarında yetişen boquila trifoliolata adlı sarmaşık türünün inanılmaz bir numarası var. sarmaşığın yaprakları biçim, boyut, renk ve damar desenini değiştirerek etrafına dolandığı ağaçların, çalıların, hatta yakınlardaki bitkilerin yapraklarının şeklini alıyor.

 
4 . entry derya tarafından eklendi.    

Listelik

leş kokulu çiçek.
kokusu, yumurtalarını ölü hayvanların üstüne bırakan sinek ve böcekleri kendine çeker. kokunun cazibesine kapılan böcekler çiğ et arayışıyla pek çok kez ceset çiçeklerini ziyaret eder ve polenlerinin bitkiler arasında yayılmasını, böylece yeniden üremesini sağlar. ceset çiçeği sadece 10 yılda bir kez çiçek açar.

 
5 . entry derya tarafından eklendi.    

Listelik

raflesia.
rafflesia, dünyanın en büyük çiçeğine sahip bitki cinsi. bir hafta içinde çiçek açıp ikinci haftada da ölüyor. genişliği 1 metreye kadar büyüyebilen rafflesia’nın ağırlığı ise 11 kilograma kadar ulaşabiliyor. kötü kokusundan dolayı bu çiçek de “ceset çiçeği” olarak adlandırılabiliyor.

 
6 . entry derya tarafından eklendi.    
Geri dön
Üst Bottom