ilginç kitaplar listesi için eklenen 10 entry bulunmaktadır.
 

codex seraphinianus
bugüne dek kimsenin deşifre edemediği bir dilde, tamamı elle yazılmış ve sürreal illüstrasyonlarla bezeli, belki de dünya üzerindeki en garip ansiklopedi codex seraphinianus. italyan mimar luigi serafini 1981’de codex seraphinianus’u ilk yayımladığında, kitabın iki yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu ve yalnızca bilimselliği kanıtlanmış bilgiler içerdiğini söylemişti.

ancak bilim insanları serafini’nin kitabını çözmeye yönelik sarf ettikleri onca çabaya rağmen seraphinianus’un mimarın isminden türetildiğinden başkaca bir sonuca varamadı. kitaptaki alfabeyi oluşturan yaklaşık iki düzine sembolün hiçbir şey anlatmadığı görüşünde uzlaşıldı. alan turing yaşasa bu “probleme” nasıl yaklaşırdı merak ediyoruz ister istemez.

 

the book of soyga
bir ayağı gerçeklikte bir ayağı ruhsal âlemde duran ingiliz matematikçi, astronom, astrolog, okült john dee, 10 mart 1552’de hayatının sonuna kadar izini süreceği the book of soyga ile tanışıyor. rivayete göre dee 40 bin harflik bilmece olarak nitelediği kitabın varlığıyla bir melekle konuşmasından sonra haberdar oluyor. kitabın son 36 sayfasına geldiğinde kelimelerin sihirli olduğunu anlayıp hiçbir zaman çözülemeyecek büyük gizemin peşinde bir yolculuğa başlıyor.

dee’nin “tanrı’nın işığı” olarak bilinen uriel ile konuşmasında melek, kitabın cennet’te âdem’e verildiğini, muammayı yalnızca mikail’in çözebileceğini söylüyor. dee, mikail’e hiçbir zaman ulaşamıyor haliyle. dee’nin ölümünün ardından the book of soyga’nın nasıl ve kimin tarafından muhafaza edildiği beş yüz yıl bir sır olarak kalıyor. bugünse bilinen iki kopyası ingiliz kütüphanesi (british library) ve oxford bodleian kütüphanesi’nde bulunuyor.

 

prodigiorum ac ostentorum chronicon
fransız hümanist conrad lycosthenes, prodigiorum ac ostentorum chronicon’u 1557’de ansiklopedi formatında kaleme aldı. âdem ve havva’dan bu yana var olan uhrevi varlıkların listelendiği kitapta dünyayı yerle bir etmiş felaketlerin, sellerin, meteor yağmurlarının, deniz canavarlarının, ufo’ların ve incil’deki efsanelerin betimlendiği bin tane gravür yer alıyor. prodigiorum ac ostentorum chronicon’un eski baskıların, nadir eserlerin satışını yapan web sitelerinden birkaç bin dolara temin etmek mümkün.

 

the ripley scrolls
isaac newton simyanın gizemli dünyasına adım attığında başvurduğu en önemli isim sir george ripley’di. ancak 15. yüzyıl yazarlarından ripley adını, kurşunu altına dönüştürebilen felsefe taşının nasıl yaratılacağını anlattığı resimli kitap the ripley scrolls ile duyurdu.

kitabın orijinalinin uzun zamanlık yok oluşunun ardından 16. yüzyılda bir araya gelen zanaatkârlar kitabın kopyalarını hazırladı. birbirinden küçük farklılıklar barındıran reprodüksiyonların tümü elle yapıldı ve simya kitabı the ripley scrolls’un bugüne ulaşmış 23 kopyası bulunuyor. en büyüğü altı metre uzunluğunda.

 

the story of the vivian girls
henry darkey, chicago’da bir temizlik görevlisi olarak çalışırken kimsecikler onun gizlice tüm zamanların en girift ve en garip kitaplarından birini yazacağını tahmin edemezdi. 1973’te öldüğünde bahsini açmadığı the story of the vivian girls, çocuk kölelere yapılan zulme isyan bayrağını açan yedi hermafrodit prensesin hikâyesi.

40 yıl boyunca yaşadığı daracık odanın sahibi tarafından bulunan 15 bin sayfalık kitapta 300’den fazla suluboya illüstrasyon yer alıyor. illüstrasyonlardan bazıları 3 metreyi buluyor. bugün hiç kimse darkey’nin kitabın üzerinde ne kadar çalıştığını bilmiyor ama ortaya çıkan eserin onyıllar aldığı tahmin ediliyor.

 

Bu listeler ilginizi çekebilir!

üst bottom