kanser ve stres ilişkisi hakkında bilgiler listesi

kanser ve stres ilişkisi hakkında bilgiler listesi için eklenen 1 entry bulunmaktadır.
 

strese karşı dayanıklı olduğunuzu iddia edebilirsiniz. ancak bedeninizin isyanına kulak vermelisiniz. çünkü stres, tansiyon, kalp hastalıkları, sindirim sorunları, saç dökülmesi, sivilce hatta kansere kadar pek çok hastalığa neden olabiliyor.

stres sağlığı nasıl etkiliyor?
öncelikle beynimiz stresten etkileniyor. korteks (gri cevher) dediğimiz bölümden, hipolatalamustan salgılanan kimyasal aracı maddeler diğer organları etkileyerek stresten etkilenmemize yol açıyor.

öfkelenince korteks vasıtasıyla hipolatamus ve hipofizden gelen emirlerle böbreküstü bezinden birtakım hormonlar salgılanıyor. bunlardan biri kortizol, diğeri de adrenalindir. her ikisi de tansiyonu, şekeri yükseltir. kişide kalp veya şeker hastalığı varsa çok öfkelendiğinden kalp krizi geçirebilir, şeker komasına girebilir.

stres bağışıklık sistemini zayıflatır mı?
bağışıklık sisteminin kuvvetli olması kişinin kanser olmasını engeller. oysa stres, insandaki yararlı hücreleri etkileyerek bağışıklık sistemini bozuyor. bağışıklık sistemi bozulduğunda insan daha sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanır.

kansere kadar giden bir tablo oluşturur. stres bağışıklık hücrelerini baskılıyor. kanser hücrelerini öldüren katil hücreler var bağışıklık sisteminde. strese maruz kalma sonucunda bunlar baskı altında kalıyor ve yenileri yapılamayarak sayıları azalıyor. bu durumda vücut hastalığa açık hale geliyor. stres sonucunda insanlarda kansızlık ortaya çıkabilir.

stres saç dökülmesi ve sivilce oluşumuna neden olur mu?
cildiye kliniğine gidenlerin bazen psikiyatriye yönlendirildikleri olur. saç dökülmesinin kalıtımla, başka bir hastalıkla ilgisi yoksa kişiyi üzen, strese sokan olayların etkisi vardır. sivilce ise vücutta yağlanmayla ilgili. ama biliyoruz ki stres karaciğeri, hormonları, kalp-damar sağlığını etkiliyor. stres kaşıntıya da sebep olabilir.

hatta bu nedenle psikiyatri başlığı altında dermato-psikozlar diye bir bölüm vardır. psikiyatrik hastalıklar, stres deri hastalıklarına neden oluyor ya da mevcut deri hastalıklarını artırabiliyor. sedef hastalığının psikiyatrik yönü de var. stres, bu hastalıklarda tetiği çekiyor.

ağrıda stresin rolü var mı?
stresin baş ağrısı dışında bel, sırt ağrısı yapma özelliği de var. ağrı şikâyeti olan kişide öncelikle organik nedenler aranır. eğer bulunmazsa psikolojik kökenli ağrı söz konusudur. şehre göç etmiş, kente adapte olamamış, kelime haznesi zayıf olanlarda soyut kavramlarla şikâyetini ifade etmede sorun vardır.

bu kişiler, stresleri varsa ve kendilerini dilleriyle ifade edemiyorlarsa bedensel sorunlar yaşarlar. stresli birinin kan basıncı artar. horlama, yatarken diş gıcırdatma, yeme bozukluğu da stresten kaynaklıdır.

 

Bu listeler ilginizi çekebilir!

üst bottom