steam hakkında bilgiler listesi

steam hakkında bilgiler listesi için eklenen 11 entry bulunmaktadır.
 

steam nedir?

steam, bilgisayar oyunlarını satın alabileceğiniz ve oynayabileceğiniz devasa bir oyuncu platformudur. her an aktif olarak 5 milyondan fazla kullanıcı bulunan steam'i kullananların sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. valve'in kendi geliştirdiği oyunların dışında popüler ya da bağımsız birçok oyun üreticisinin oyunları da steam üzerinden satın alınabilir durumdayken aynı zamanda farklı yollardan aldığınız steam uyumlu oyun anahtarlarını platformda aktif hale getirerek oyunlara erişilebiliyor.

online bir oyun platformu olan steam, sadece bir oyun alışveriş sistemine değil, aynı zamanda bir oyun ağı sunan sosyal bir oluşum da sunuyor. arkadaşlarınız ile oyun oynayabileceğiniz steam'de arkadaş listenizde yer alan oyuncuları direkt olarak oyununuza davet edebileceğiniz gibi dilerseniz de arkadaşlarınızın oyunlarına katılabiliyorsunuz. oyun oynamanın yanı sıra "steam market" adlı sistem sayesinde oyunlardan elde ettiğiniz eşyaları, satın aldığınız oyunları (gift olarak satın aldıysanız) veya eşyaları satabilir hatta diğer oyuncuların satmak istediği eşyaları satın alabilirsiniz. kabaca steam içerisinde yer alan en temel özelliklerin bunlar olduğunu söyleyebiliriz.

 

steam nasıl kurulur?

steam platformunu indirmek ve üye olmak tamamen ücretsiz durumdadır. daha öncesinden de bahsettiğimiz gibi steam, windows, linux ve os x platformlarında çalışmaktadır. steam'i indirebilmek için https://store.steampowered.com/ adresine girmelisiniz ve daha sonrasında sağ üst kısımda yer alan "steam yükleyin" butonuna tıklamanız gerekmektedir. daha sonrasında kendi işletim sisteminize uygun steam uygulamasını indirmeniz gerekiyor. ardından steam'i kurduktan sonra steam'e kayıt olmanız gerekiyor. eğer daha önceden steam'e kayıt olduysanız kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra steam uygulamasına giriş yapmış olacaksınız.

 

steam'den oyun nasıl satın alınır?

steam üzerinden oyun satın alabilmek için iki seçeneğiniz bulunuyor. dilerseniz "steam wallet" yani steam cüzdanınıza para yükleyerek buradan oyun satın alabilir veya satın almak istediğiniz oyunu direkt olarak satın alabilirsiniz. steam'de kurların sürekli olarak değiştiğini düşünürsek uygun zamanlarda steam wallet'a ekleyeceğiniz para ile ilerleyen zamanlarda alışveriş yapabilir ve satın almak istediğiniz oyunları daha uygun fiyata getirebilirsiniz. bunun dışında steam market'te sattığınız eşyaların gelirleri de direkt olarak steam wallet'a eklenmektedir. steam wallet'a tek seferde 5$, 10$, 25$, 50$ ve 100$ ekleme şansınız bulunuyor.

steam wallet'a para eklemenin dışında dilediğiniz oyunu direkt olarak da satın alabilirsiniz. oyunları direkt olarak satın alabilmek için veya steam wallet'a para ekleyebilmek visa, mastercard, american express, discover veya jcb kredi kartlarında birine sahip olmanız gerekiyor ya da paypal ve webmoney servislerinden de oyun satın alma şansına sahip olabilirsiniz. steam store üzerinden satın almak istediğiniz oyunu bulduktan sonra "add to cart" seçeneğine tıklamalı ve oyunu sepetinize eklemelisiniz daha sonrasında oyunu kendiniz için almak istiyorsanız "purchase for myself" butonuna bir arkadaşınıza hediye etmek istiyorsanız ise "purchase a gift" butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

 

steam'den oyun yükleme ve yedekleme nasıl yapılır?

steam'den satın aldığınız oyunlar direkt olarak sizin hesabınıza eklenmektedir dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde bu oyunları indirebilir ve oynayabilirsiniz. satın aldığınız oyunlar steam'de ki "library" kısmına düşmektedir. library kısmında işletim sisteminize göre uygun olan oyunları filtreleme şansınız bulunuyor veya dilediğiniz oyunları favori listenize alabilir ve bu oyunlara çok daha kolay ulaşabilirsiniz.

steam'den oyun yükleyebilmek için library kısmına girdikten sonra yüklemek istediğiniz oyunu seçmeli ve ardından install yazısına tıklamanız gerekmektedir bu işlemi tamamladıktan sonra oyun otomatik olarak inmeye başlayacaktır üstelik dilediğiniz zaman indirme işlemini durdurabilir ve kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. bunun dışında steam'in en güzel özelliklerinden biri de oyunu direkt olarak son güncellemesi ile birlikte indirmesi. kutulu olarak bir oyun satın aldığınız bir de bu oyunun güncellemesini yapmanız gerekiyordu ancak steam her şeyi bizim için kendisi yapıyor.

ayrıca steam'de daha öncesinden indirdiğiniz bir oyunu yedekleme şansınız da bulunuyor. böylelikle oyunu silseniz bile yedek dosyasından oyununuzu direkt olarak kurabiliyorsunuz. oyunlarınızın yedeklerini alabilmek için yedeğini almak istediğiniz oyuna sağ tıklamalı ve "properties" yazısına tıklamalı ve daha sonrasından "local files" sekmesine tıklamalı ve ardından "backup game files" yazısına tıklayarak oyunuzun yedeğini direkt olarak alabilirsiniz. yedeğini aldığınız oyunu geri yükleyebilmek için ise tüm yedek dosyalarını steam'in yüklü olduğu dizinin içerisinde yer alan "steam backups" klasörüne atmalısınız (bu klasör otomatik olarak oluşmamışsa kendiniz oluşturmanız gerekiyor). ardından sol üst kısımda yer alan steam yazısına tıklamalı ve ardından "backup and restore game" yazısına tıklayarak yedek dosyanızdan istediğiniz oyunu tekrar kurabilirsiniz.

 

steam greenlight nedir?

bağımsız oyun geliştiricileri için, hazırladıkları oyunların reklamını yapmak veya satışını yapmak gerçekten zor bir durum. steam bunu kolaylaştırmak için "greenlight" isimli bir sistem geliştirdi. oyun geliştiricileri kendi hazırladıkları oyunları greenlight havuza eklemektedir ve buraya eklenen oyunlar tüm steam kullanıcıları tarafından oylanmaktadır. yeteri kadar oya ulaşan oyunlar ise direkt olarak steam üzerinden satışa sunulmaktadır. greenlight sayesinde oyun geliştiricileri kendi isimlerini ve oyunlarının reklamını bedavaya yapabilmektedir.

 

steam market nedir?

steam'in son yeniliklerinden biri de "steam market" isimli sistem. bu sistem içerisinde oyun içerisinde kazandığınız pek çok eşyayı satabiliyorsunuz sattığınız eşyaların parası direkt olarak steam wallet'a ekleniyor. steam market üzerinden eşya satabildiğiniz gibi dilerseniz diğer oyuncuların sattığı eşyaları da satın alabiliyorsunuz. bunun için yapmanız gereken tek şey steam market'a girmek ve buradan istediğiniz eşyayı bulmak ardından istediğiniz eşyayı satan kullanıcılardan birini seçerek eşyayı satın alabilirsiniz. steam market üzerinden alışveriş yapabilmek için steam wallet üzerinde paranızın olması gerekmektedir.

 

steam workshop nedir?

steam workshop oyuncular tarafından epeyce kullanılan bir sistem bu sistem şu şekilde işlemekte. isteyen oyuncu steam workshop desteği olan oyunlara bazı yamalar yapabiliyor. bu yamalar içerisinde oyuna yeni bölümler, yeni eşyalar veya dil desteği bile mevcut. steam workshop'a eklenen eşyalar öncelikle oyuncular tarafından oylamaya tabi tutuluyor ve oyuncular tarafından beğenilen eşyalar oyunlara ekleniyor tabii bu her workshop ürünü için geçerli değil. bazı workshop ürünleri direkt olarak oyuna etki etmekte ve oyun içerisinde ki dosyaları değiştirmeniz durumunda direkt olarak oyuna eklenmekte. ancak bazı eşyalar ise onay sürecinden geçerek oyunun mağazasına ekleniyor.

örneğin team fortress oyunu için bir eşya geliştirdiniz ve bu eşya oyuncular tarafından beğenildi ve geliştirdiğiniz eşya oyuna eklendik. bu eşyanın her satışından belirli bir yüzde otomatik olarak size geliyor ve böylelikle bir gelir dahi elde edebiliyorsunuz. bu konuda valve'ı tebrik etmek gerekiyor yaptıkları işler ile insanları bir şeyler geliştirmeye ve üretmeye teşvik ediyorlar.

 

steam badges ve trading card sistemi.

steam artık sadece bir oyun platformu olmaktan çıkarak sosyal özellikleri de ön plana çıkarmak için steam badges sistemini geliştirdi. bu sistem şu şekilde işliyor steam'de satılan ve badges desteği olan oyunları oynadığınızda belirli bir şansa göre trading card kazanıyorsunuz bu trading card'ları kullanarak badges oluşturabiliyorsunuz. her oyunun badges oluşturmak için istediği trading card sayısı birbirinden farklı ve istenen trading card sayısına göre belirli bir şansla elde edebileceğiniz trading card sayısı da sınırlanıyor.

örneğin counter strike global offensive oyununda bir badges oluşturabilmek için beş adet trading card'a ihtiyacınız var ve oyun size ücretsiz olarak 2 trading card kazanma şansı veriyor. daha fazla trading card kazanmak için oyun içi mağazadan alışveriş yapmanızı istiyor. ancak tabii ki de trading card'ları elde edebilmek için yapmanız gereken tek şey bu değil. dilerseniz steam market üzerinden diğer oyuncuların sattığı trading card'ları satın alabilirsiniz veya steam trade sistemi sayesine elinizde bulunan eşyalar ile trading card takas edebilirsiniz. bunların dışında steam'e kayıt olma yılınıza ve sahip olduğunuz oyun sayısına göre de badges kazanıyorsunuz.

oluşturduğunuz her badges'tan sonra belirli bir xp kazanıyorsunuz ve level atlıyorsunuz ve belirli eşyalar kazanıyorsunuz. oluşturduğunuz badges'a göre steam smile ve profilinize özel arka plan resmi kazanıyorsunuz. ayrıca genellikle indie oyunlar için indirim kuponu da kazanıyorsunuz. level atladığınız taktirde ise arkadaş ekle sınırınız daha da yükseliyor ve her 10 seviyeden sonra profilinizde bazı görsel değişiklikler yapma hakkına sahip oluyorsunuz. ayrıca steam level'ınıza göre bazı oyun içi eşyaları kazanma ihtimaliniz daha da artıyor.

 

Bu listeler ilginizi çekebilir!

 (0) 
 (0) 
üst bottom