vücudunuz hakkında bilmediğiniz gerçekler listesi

vücudunuz hakkında bilmediğiniz gerçekler listesi için eklenen 15 entry bulunmaktadır.
 

Listelik

vücudumuz aspirin üretebiliyor.

meyve ve sebze tüketimi, vücudumuzun kendi aspirinini üretmesine yardımcı oluyor. journal of agriculture and food chemistry’nin çalışmaları, benzoik asit ile meyve ve sebzelerdeki doğal maddeleri alan deneklerin, aspirinin asıl ana maddesi olan acı dindirici ve mikrop karşıtı madde olarak bilinen salisilik asitleri kendi başlarına üretebildiklerini öne sürüyor.

 

Listelik

iş yerinde biraz kestirmek patronunuzun işine gelir.

20 dakikalık bir uyku, sizi daha atik yapar, ruh halinizi yükseltir ve üretkenliğinizi arttırır. the art of napping at work (larson publications,1999)’un yardımcı yazarı william anthony: “gün içinde yapılan kısa süreli uykuların etkisi saatlerce sürer” diyor ve bu uykuların kalbinize de iyi geleceğini ekliyor. yunanlı yetişkinlerle yapılan 6 yıllık bir çalışmanın sonucunda görüldü ki, haftada en az 3 kez, gün içinde kısa süreli uyuyan insanların kalp hastalıklarından ölme riskleri %37 daha az.

 

Listelik

cinsel boşalma erkeklerde hapşırmaya sebep olabilir.

bazı erkekler boşalma sonrası baş ağrısı, acı ya da hapşırmayla karşılaşabiliyor. orgazm sırasında sinir sistemindeki faaliyetlerin artması bu baş ağrılarını tetikliyor olabilir. hapşırmanın nedeni ise orgazm merkeziyle, esneme ve hapşırma merkezlerinin birbirlerine çok yakın olmasından kaynaklanıyor.

 

Listelik

herkesin kendine has bir dil izi vardır.

tıpkı parmaklar gibi dil de kendine has bir organdır. dil hem geometrik şekil hem de fizyolojik doku olarak kendine has bir yapıdadır ve bu kimlik tespit işlemlerinde de kullanılabilir.

 

beyaz ten zaman içinde evrimleşti

bir zamanlar hepimizin ten rengi siyahtı. bunun dayanağı olarak, ilk insanların afrika’da yaşadığının kanıtlanmış olması gösteriliyor. beyaz tenin sebebi, insanların ekvatordan uzaklaşmalarıdır. ten normalde, krem rengine yakın bir beyaz renktir. tenin hemen altındaki kan damarları ise tene hafif kırmızı bir renk verir. sarı renk pigmentler de yüzeyi oluşturur. kahverengi tonlardaki melanin ise ultraviole ışığa göre renk değiştirir. bu dört element birleştiğinde de dünyanın farklı yerlerindeki insanların ten renklerini ortaya çıkıyor.

 

vücudun deri olarak en kalın yeri ayaklar.

ayağın iç kısmı ve tabanındaki derinin kalınlığı 4mm’dir ve vücuttaki en kalın deri tabakasıdır. topuk kısımları da ayağın en kalın deri bölgesini oluşturur. ayrıca bu bölge, vücudun en çok ter bezi bulunan bölgesi olarak da bilinir.

 

Listelik

apandisit sanıldığı kadar da kullanışsız değil.

uzun süredir kötülenen, işlevsiz ya da gereksiz olduğu düşünülen apandisitin bağırsaklarda yararlı bakterileri barındırmak gibi bir fonksiyonu var. sindirmeye yardımcı olan apandistteki yararlı bakteriler, ishal hastalığı durumunda bağırsakların tamamen boşalmasını sağlar ve sonrasında da tekrar düzene sokar.

 

Listelik

sabahları boyumuz daha uzundur.

boyumuz sabahları, akşama kıyasla daha uzundur. bunun sebebi, omurilik disklerimizdeki akışkan sıvılardır ve bu sıvılar biz uyurken yenilenirler. günün yorgunluğu ve stresi, bu sıvıların çekilmesine sebep olur ve boyumuz biraz kısalır.

 

Bu listeler ilginizi çekebilir!

üst bottom