vücudunuz hakkında bilmediğiniz gerçekler listesi

vücudunuz hakkında bilmediğiniz gerçekler listesi için eklenen 15 entry bulunmaktadır.
 

vücudun deri olarak en kalın yeri ayaklar.

ayağın iç kısmı ve tabanındaki derinin kalınlığı 4mm’dir ve vücuttaki en kalın deri tabakasıdır. topuk kısımları da ayağın en kalın deri bölgesini oluşturur. ayrıca bu bölge, vücudun en çok ter bezi bulunan bölgesi olarak da bilinir.

 

Listelik

apandisit sanıldığı kadar da kullanışsız değil.

uzun süredir kötülenen, işlevsiz ya da gereksiz olduğu düşünülen apandisitin bağırsaklarda yararlı bakterileri barındırmak gibi bir fonksiyonu var. sindirmeye yardımcı olan apandistteki yararlı bakteriler, ishal hastalığı durumunda bağırsakların tamamen boşalmasını sağlar ve sonrasında da tekrar düzene sokar.

 

Listelik

sabahları boyumuz daha uzundur.

boyumuz sabahları, akşama kıyasla daha uzundur. bunun sebebi, omurilik disklerimizdeki akışkan sıvılardır ve bu sıvılar biz uyurken yenilenirler. günün yorgunluğu ve stresi, bu sıvıların çekilmesine sebep olur ve boyumuz biraz kısalır.

 

insan bedeni geceleri parlar.

insan bedeninin, insan gözünün göremeyeceği bir oranda ışık yaydığı, yapılan araştırmalarca öğrenildi ve bu araştırmalar sonucu ortaya çıkan parlayan insan bedenlerinin resimleri, japon bilim adamlarınca yayınlandı. bu resimlerde ilk kez biyoluminesans (karanlıkta ışık yayan) insan bedeni resimleri yayınlanmış oldu. yıllardır her canlının etrafına ışık yaydığı bilinse de, ışık saçan insan bedeni bir kamerayla ilk kez kaydedilmiş oldu. çok ilginçtir ki, en çok ışık saçan yerler, deneğin vücudunun termal olarak en çok faaliyet gösterdiği yerler değildi.

 

mide her üç günde bir yeni bir mide zarı üretir.

hava alanında güvenlik kontrolünde size sorun çıkartabilecek tek tehlikeli sıvı vardır, o da midenizde bulunur. midemizdeki hücreler her türlü endüstriyel maddeyi ve metal tehditleri eritebilecek hidroklorik asit ve aşındırıcı bileşenler salgılar. midenin içindeki bu duvar günlük yemeklerimizin öğütülmesini sağlar ama bunun yanında bu sıvıların mide zarına da zarar vermesini engeller.

 

vücudumuzun duruş şekli hafızamızı etkiler.

evlilik yıl dönümünüzü hatırlayamıyor musunuz? o zaman tek dizinizin üzerine çökmeyi deneyin. hafızalarımız çoğunlukla vücudumuzun hareketleriyle etkileşim halindedir. bir koku ya da bir ses, bizi birden çocukluğumuza götürebilir. bu bağlantı çok bariz ya da çok alakasız bir şekilde olabilir. son yıllardaki bazı araştırmalar bu ilişkileri açıklığa kavuşturuyor. 2007 yılının ocak ayında yayımlanan bir makalede, geçmişe dair anılar ve hatıralar, o an vücudumuz nasıl duruyorsa tekrar o hale gelindiğinde daha rahat hatırlanabildiğini iddia ediyor.

 
üst bottom