balıkesir hakkında bilgiler listesi için eklenen 28 entry bulunmaktadır.
 

balıkesir ovaları;
balıkesir'de ovalar az bir yer tutmaktadır. bunların başlıcaları; balıkesir ovası, manyas ovası, gönen ve edremit ovalarıdır. bu ovaların çoğunluğu tektonik olaylar sonucu oluşan çöküntü alanlarının sonradan alüvyonlarla dolmasıyla meydana gelmiş düzlük alanlardır.

gönen ovası: denizden yüksekliği 30 m olan ve gönen çayının yatağı boyunca uzanan ova, manyas gölü çukurundan eski alüvyonlardan oluşan bir eşik ile marmara denizinden de 100 m’yi aşan bir sırtla ayrılmıştır.
manyas ovası: alanı 110 km² olup, manyas gölü’nün güney taraflarında bulunan ve doğu batı istikametinde uzanan ova, alüvyonların manyas gölü’nün bugünkü seviyesine göre birikmesi ile meydana gelmiştir.
balıkesir ovası: alanı 140 km² olup, batı anadolu’da, marmara bölgesinin güney bölümünde, edremit - ivrindi ovalarıyla birlikte batı doğu doğrultulu alçak bir saha üzerinde bulunan balıkesir şehri, kendi adı ile anılan verimli ovayı batıdan sınırlayan düz sırtlı tepelerin yamacında kurulmuştur.
körfez ovaları: turfanda sebze ve meyve yetiştirilen ve akdeniz ikliminin tipik şekli görülen bu ovalar; edremit ovası, burhaniye ovası ve altınova’dan oluşmaktadır.

 

balıkesir dağları;
karadağ:
gemlik ve bandırma arasında bulunan zirveden aşağı yeni paleozoik, mezosoik ve tersiyer’e ait kayalardan örtülerden oluşmuş ve eteklerinde neojen çökellerin bulunduğu 767 m yükseklikte bir kütledir.

edincik dağı: bandırma ve erdek körfezlerinin güney tarafında bulunan, güneyinde neojene ait birimler, doğusunda billuri kalkerlerle, şistler, batısında ise amfibollu şistler bulunur.

kapıdağ: eski bir kütle olan kapıdağ yarımadasının en yüksek yeri 803 m olup, eskiden kıyıya yakın ve ada durumunda olan arazinin hem doğudan hem batıdan iki ayrı kordon ile karaya bağlanması ile oluşmuştur. bu iki kordon arası başlangıçta bir göl iken zamanla bataklığa dönüşmüş ve bugün kara ile birleşmiştir.

sularya, gelçal (keltepe) dağları: manyas’ın güneyinde susurluk - kocaçay vadilerinin arasında uzanan bir çift masif, doğuda sularya (600) dağı adını alır. gelçal dağları da kütlevi olup, en yüksek yeri 881 m'dir.

çataldağı (kepez): manyas havzasının güneyinde susurluk - mustafa kemal paşa çaylarının açtığı vadiler arasında iki zirveli bir masiftir. en yüksek yeri 1336 m'dir.

alaçam dağları: balıkesir’in güneydoğusundaki engebeyi teşkil eden bu dağlar doğu ve batı yönünde uzanırlar. kütahya sınırları ile dursunbey’ in güneyindeki saha, sındırgı’nın kuzeyindeki sahayı kaplar. en yüksek yeri 1615 m'dir.

madra dağı: bu dağlara üzerindeki en büyük yerleşmeye bağlı olarak kozak dağı adı da verilmektedir. en yüksek zirvesi 1338 m olup, marmara ve egeyi birbirinden ayırır ve su bölümü çizgisini meydana getirir. bu dağlar, ivrindi ilçesinin 4 km batısında, musluk dağı üzerinden kazdağının devamı olan aykaya dağı ile birleşir.

kazdağı: edremit körfezinin kuzeyinde batı – güneybatı doğu - kuzeydoğu yönlü morfolojik uzanışı ile iki çöküntü arasında bir duvar gibi görünen kütlenin en yüksek yeri babadağ olup, 1767 metredir. bu dağ ilk çağ ve mitolojide ida dağı olarak geçer.

hodul dağı: biga yarımadasının kuzeydoğusunda bulunan bu dağ geniş bir masif olup, en yüksek yeri 610 m'yi bulur.

 

balıkesir akarsuları;

susurluk çayı:
balıkesir ili topraklarına kütahya sınırlarından katılan susurluk çayı kuzeye dönerek balıkesir ovasının doğusundan geçer, marmara denizi’ne dökülür.

gönen çayı: kaz dağlarının kuzey eteklerinden doğan gönen çayı, kalkım ve pazarköy çevresindeki küçük dereleri bünyesine aldıktan sonra büyür ve güneybatı – kuzeydoğu doğrultusunda dar boğazlardan geçerek gönen ovası’na oradan da misakça’nın batısından marmara denizi’ne dökülür.

koca çay: madra dağlarından kaynaklanan akarsu, manyas gölü’ne dökülür. daha sonra gölden çıkarak gölün suyunu karadere vasıtasıyla susurluk çayı’na boşaltır.

havran çayı: uzunluğu 36 km olan ve madra dağlarının kuzey ve batı yamaçlarıyla, kaz dağlarının güney kesimlerinden doğan küçük derelerin beslediği akarsu, ormanlarla kaplı vadiler içinden geçer. havran ovasından sonra burhaniye ilçesinin 1,5 km güneyini görerek, edremit körfezinde ege denizi’ne dökülür. ilimiz sınırları içinde bu akarsulardan başka çok sayıda küçük çay ve dereler bulunmaktadır.

 

balıkesir ilinde, akdeniz ikliminin yanı sıra il genelinde yer yer karadeniz ve karasal iklimin etkisi de görülür.
ege kıyılarında yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve genellikle yağışlı akdeniz iklimi, marmara kıyılarında ise karadeniz ikliminin etkisiyle yazlar nispeten serin geçmektedir. kıyılardan iç kesimlere gidildikçe karasallık eğilimi göstermekte ve kışlar daha soğuk hissedilmektedir.

 
üst bottom