gaziantep hakkında bilgiler listesi için eklenen 13 entry bulunmaktadır.
 

gaziantep kalesi.
kalenin yapım tarihi kesin olarak belli olmamakla birlikte, roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı ve zaman içerisinde genişletildiği anlaşılmaktadır. bugünkü görünümünü ise m.s. 6.yüzyılda bizans imparatoru justinyanus döneminde almıştır. daire planlı, 1200 metre uzunluğunda ve 12 burca sahip olan kale'nin içinde mehmet gazali'nin türbesi, bir cami ve hamam yer alır. ayrıca, yer altında dehlizler ve ırmağa inen yollar olduğu sanılmaktadır.

 

gaziantep evleri.
antep evlerinin büyük çoğunluğu merkez ilçe şahinbey'de bulunmaktadır. geleneksel mimarinin en güzel örneklerini oluşturan bu evler, yörenin iklimine uygun olarak, dar sokaklar boyunca bitişik nizamda, duvarla çevrili, iki katlı, avlulu, eyvanlı olarak inşa edilmişlerdir. evlerin kapıları ve pencere kapakları geleneksel ahşap işçiliğinin özgün örneklerini oluşturur.

 

gaziantep cami ve bedestenleri.
ömeriye cami
düğmeci mahallesinde bulunan caminin yapım tarihi belli olmamakla birlikte, 1210 yılında onarım gördüğü kayıtlardan anlaşılmaktadır. yapının taç kapısı ve mihrabı renkli taşlarla örülmüştür. minare şerefesinin korkulukları da taş işçiliğinin güzel örneklerin yansıtmaktadır.

boyaci cami
tabakhane mahallesinde yer alan caminin yapım tarihi belli olmamasına rağmen, ali adında bir marangoz tarafından yaptırıldığı kayıtlardan anlaşılmaktadır. müezzin mahfiline çıkan merdiven üzerinde 1213 tarihi okunmaktadır. yapının bu tarihte onarım gördüğü düşünülmektedir.

şeyh fetullah cami
kepenek mahallesinde yer alan cami aşağı şeyh cami diye de anılmaktadır. yapının banisi olan şeyh fetullah'ın hz. ebubekir'in soyundan geldiği düşünülmektedir. selçuklu mimarisinin özelliklerini gösteren eser özgün halini korumaktadır.

kurtuluş cami
gaziantep'in tepebaşı mahallesinde yer alan yapı, 1892 yılında kilise olarak inşa edilmiştir. kilise ve hapishane olarak kullanıldıktan sonra camiye çevrilmiştir. özgün mimari özelliklerini koruyan eser gaziantep'in en büyük camileri arasında yer almaktadır.

zincirli bedesten
halk arasında "kara basamak bedesteni" olarak da anılan yapı, 18.yüzyılda inşa edilmiştir. beş kapıyla dışarıya açılan bedestende 80 dükkan bulunmaktadır. gaziantep'teki ticari hayatın önemli mekanlarından bir olan eser 18.yüzyılın mimari özelliklerini göstermektedir.

kemikli bedesten
kemikli bedesten, 18.yüzyılda müftü hacı osman efendi tarafından yaptırılmıştır. dikdörtgen planlı olan yapı kesme taştan inşa edilmiş olup iki kapıyla dışarıya açılmaktadır.

 

gaziantep hanlari.
mezopotamya, suriye ve anadolu arasındaki geçiş noktasında yer alması, tarihin her döneminde gaziantep'in ticari yaşamına önemli katkılar sağlamıştır. bu ticari zenginliğin tanıkları olan hanların bir çoğu bugün de ticari yaşamlarını sürdürmektedirler. menzil hanı, şire hanı, tuz hanı, tütün hanı, lala mustafa paşa hanı, mecidiye hanı, emir ali hanı, anadolu hanı, kürkçü hanı, belediye hanı, elbeyli hanı, yeni yüzükçü hanı, hacı ömer hanı, millet hanı gibi hanlar, mimari yönden bazı değişikliklere uğramasına rağmen, kentin önemli ticaret mekanları olmaya devam etmektedirler.

 

gaziantep'de el sanatlari.
gaziantep'in zengin el sanatları, türkiye'de olduğu kadar yurt dışında da önemli pazarlar bulmaktadır. turistik eşya olarak üretilen el sanatları sadece yöre içinde kalmamakta, istanbul, izmir, antalya, ankara gibi büyük şehirlerde satılmakta ve yurt dışına da pazarlanmaktadır.
il'deki el sanatları içerisinde, bakır işlemeciliği, sedef kakmacılık, yemenicilik (ayakkabı), kilim dokumacılığı, kutnuculuk, yorgancılık, abacılık, altın ve gümüş işlemeciliğinin yapıldığı kuyumculuk başta gelmektedir.

 
üst bottom