ahmed el-biruni hakkında bilgiler listesi

ahmed el-biruni hakkında bilgiler listesi için eklenen 2 entry bulunmaktadır.
 

islam dünyasının en büyük bilim adamı ve bütün çağlar göz önüne alındığında ise, en büyük bilim adamlarından biri." ünlü bilim tarihçisi george sarton el-bîrunî’yi böyle değerlendirir. harezm’de doğan el-bîrunî, küçük yaşta, harezmşahların sarayıyla ilişki kurdu. el-hakim ve ibn-i sina gibi dönemin en ünlü islam bilim ve düşün adamlarından ders alan, prens ve hükümdarlardan itibar gören el-bîrunî, gazneli mahmud’un hindistan'ı zaptından sonra hindistan'a giderek hint uygarlığını inceledi.

felsefe, matematik, astronomi, fizik, coğrafya ve tıp gibi birçok alanda bilime katkılarda bulunmuş olan bilim adamı; gerçekliğini, düşünsel cesareti, hoşgörüsü ve eleştirel bakış açısı ile orta çağdaki bilim anlayışını çok geride bırakmıştı. ona göre "her şeyi allah bilir" düşüncesi bilgisizlik için bir özür olamazdı. arapça, farsça ve sanskritçe’yi çok iyi bilen el-bîrunî’nin anadili saptanamamıştır.

geometri ve trigonometride büyük başarılar gösteren, çeşitli astronomi aletleri yapan, kendi metodu ve aletleriyle madenlerin özgül ağırlıklarını yaklaşık olarak saptayan el-bîrunî, bilimsel çapı ve önemi itibarıyla, gerçekleşemeyen doğu rönesansının olası temel dayanaklarından biri olabilme niteliğine sahipti.

matematik alanında sinüs, kosinüs gibi trigonometrik fonksiyonların birer oran, yani sayı olduğunu vurgulayan el-bîrunî, bu fonksiyonlarda çember yarıçapının birim olarak kabul edilmesini önermiş, bugün hint-arap rakamları olarak bilinen rakamları çok açık bir biçimde aktarmış, düzgün polinomların çizimi ve bir açının üç eşit parçaya bölünmesi sorunlarıyla uğraşmıştır.

çeviri ve siyasetle de uğraşmış olan el-bîrunî, 1048’de gazne’de öldüğünde, geride birçok önemli eser bıraktı. bunlardan bazıları şunlardır: "hareketsiz yüzyıllardan kalan eserler", "hint tarihi", "meskenlerin arasındaki mesafeyi düzeltmek için mekanların sonunu sınırlama", "cevherlerin tanımasında topluluk kitabı", "eczacılık kitabı", "dairedeki kirişlerin dairenin çember parçasının kavsi hesabıyla çıkarma kitabı" yaşadığı çağın ‘bîrunî çağı’ olarak anılması kadar bilime ve insanlığa katkıda bulunan el-bîrunî, orta çağın en büyük bilginlerindendir.

 

ahmed el-biruni, 973 yılında khatay, islam imparatorluğu'nda doğmuş bir islam bilim adamıdır. kendisi, ilk olarak "kitab al-tafhim" adlı eserini yayımladığı 1030 yılında dünya çapında ünlü olmuştur. bu eser, islam dünyasında matematik, fizik, kimya gibi bilimlerle ilgili önemli çalışmalar içermektedir.

ahmed el-biruni, aynı zamanda birçok farklı projede de çalışmış ve başarılı sonuçlar elde etmiştir. özellikle, islam dünyasında matematik, fizik, kimya gibi bilimler alanında öncü bir rol oynamıştır.

ahmed el-biruni, 1050 yılında gurgan, islam imparatorluğu'nda vefat etmiştir. kendisi, islam bilim tarihinde önemli bir yere sahip ve hala islam dünyasında matematik, fizik, kimya gibi bilimler alanında önemli çalışmalar yapılmıştır.

 

Bu listeler ilginizi çekebilir!

üst bottom