bursa hakkında bilgiler listesi için eklenen 19 entry bulunmaktadır.
 

bursa'daki cami, kilise, sinagog ve külliyeler;

önemli bir inanç turizmi merkezi olan bursa'da yıldırım cami ve türbesi, yeşil cami ve türbesi, emir sultan cami ve türbesi, ulu cami (cami kebir), muradiye külliyesi, hüdavendigar cami ve külliyesi önemli cami ve külliyelerdir.

ulu cami (merkez): 1396-1400 yıllarında yıldırım bayezıt tarafından, tamamıyla kesme taştan, çok kalın ve yüksek duvarlarla 12 ağır dört köşeli paye üzerine, pandantiflerle, yirmi kubbeli olarak yaptırılmıştır.

çok kubbeli camilerin en klasik ve abidevi bir örneğidir. zengin ve ferah mekanı ile bütün türk camileri arasında en büyük ölçüye de (318 m2) sahiptir. rumi ve palmetlerle ince işlenmiş küçük geçme panolar, geometrik örnekli korkuluk şebekeleri, ön cephesindeki kitabe ve şebekeli tacı ile minber selçuklu üslubundan osmanlı üslubuna geçişin şaheseridir.

şadırvanın yapımı ile ilgili rivayete göre; ulu caminin yapımı için bazı yerlerin kamulaştırılması gerekir. şadırvanın bulunduğu yer ise bir musevi kadına aittir. arazisini vermek istemeyen musevi kadın bir gece rüyasında tüm insanların aynı yöne koştuklarını görür. merakla nereye gittiklerini sorar "cennete!" cevabını alır. o da koşmak ister ama arazisini vermediği için ona engel olurlar. bu rüyadan çok etkilenen musevi kadın ertesi gün arazisini, şadırvan yapılması koşulu ile verir.

caminin inşası sırasında nakit zorluğu çekilip yarım bırakılınca hristiyan ve musevi cemaatler maddi katkıda bulunmuş, bunun üzerine müslümanlar da şükranlarını belirtmek için david'in yıldızı ve haç işaretlerinin oyulduğu taşları caminin pencereleri üzerinde kullanmışlardır.

emir sultan camisi ve türbesi (merkez): ünlü bir bilgin olan emir sultan, 1391 yılında bursa'ya gelmiş ve yıldırım bayezıt'ın kızı hundi fatma hatun ile evlenmiştir. emir sultan cami ve türbesi, karısı tarafından ii. murat devrinde yapılmıştır. bursa'nın doğusunda emir sultan mezarlığı yanında bir tepededir.

kuzey yönünde yanlarında iki oda bulunan sekiz köşeli bir türbe vardır. şadırvanlı avlusu ile tek kubbeli cami tipinin güzel bir örneği olan emir sultan caminin bugünkü şekli, 1804 yılında sultan iii. selim zamanında yapılmıştır.

muradiye külliyesi (merkez): muradiye semtinde büyük bir parkın içinde yer almaktadır. sultan ii. murat tarafından 1424-1426 yılları arasında yaptırılan külliye; cami, medrese, imaret, hamam ve 12 türbeden oluşmaktadır.

cami osmanlı mimarisinde, ilk zamanlarda çok kullanılmış olan yan mekanlı (zaviyeli) camiler türündedir. mihrap ve minberi 18. yy.dan kalma olup barok üsluptadır. giriş kapısı ahşap işçiliğin en güzel örneklerindendir. muradiye külliyesinde ii. murat ve ailesi adına yaptırılmış 12 türbe bulunmaktadır.

orhan cami ve külliyesi (merkez): 1339-1340 yıllarında orhan bey tarafından yaptırılan külliye, cami, medrese, imaret, mektep, hamam ve han (emir hanı) yapılarından oluşmaktadır. ulu caminin doğusunda olup osmanlı külliyelerinin ilk örneklerindendir.

orhan cami, bursa'daki erken osmanlı dönemi yapılarının en önemlilerindendir. yanlardaki ikiz kemerler yapının önemli özelliklerindendir. üç sıra tuğla, bir sıra taş düzeni ile yapılmış olup, dış yüzdeki tuğla işçiliği son derece ilginçtir.

hüdavendigar cami ve külliyesi (merkez): 1366-1385 de sultan i. murat (hüdavendigar) tarafından yaptırılan külliye; cami, medrese, imaret, türbe ve hamamdan oluşmakta olup, çekirge semtindedir.

osmanlı mimarisinde bir benzeri daha olmayan iki katlı yapının alt katı cami, üst katı ise medresedir. gösterişli dış minaresi ile bir saray görünümünde olan yapının mimarı belli değildir. yanlardan ve önden, ortası sütunlu çift sivri kemerlerle açılan üst kat revakları ile iki katlı cephe, venedik saraylarını andıran gösterişli bir manzara kazanmaktadır. ortası açık olan kubbenin altında şadırvan, hafif şırıltılarla ahenkli bir atmosfer yaratır.

hüdavendigar caminin karşısında 1389'da i. kosova savaşında şehit düşen sultan i. murat (hüdavendigar)ın türbesi bulunmaktadır. yıldırım bayezıt tarafından yaptırılan türbenin kitabesi 1722 tarihlidir.

yıldırım bayezıt külliyesi (merkez): 1390-1399 tarihleri arasında yapılan ve şehrin doğusunda, yıldırım semtinde bulunan külliye; cami, medrese, darüşşifa, türbe, han, hamam, imaret, kasır, mutfak, hizmet odaları ve ahır yapılarından oluşmaktadır.

külliyenin ortasında bulunan cami, yan kanatlı camilerin en anıtsal örneklerinden olup, 1399 tarihli bir vakfiyesi bulunmaktadır. osmanlı mimarisi bu cami ile kendine has yapı üslubunu bulmaya başlamıştır.

caminin kuzeydoğusunda kitabesi bulunan tek yapı olan türbe yer almaktadır. 1406'da yıldırım bayezıt'ın oğlu süleyman han tarafından mimar ali bin hüseyin'e yaptırılan türbe, revaklı osmanlı türbelerinin ilk örneğidir.

yeşil cami (merkez): 1419-1420'de çelebi sultan mehmet tarafından yaptırılan caminin süslemeleri ise, 1424 de ii. murat döneminde yaptırılmıştır. süslemede kullanılan yeşil firuze ve çinilerden dolayı yeşil cami olarak tanınır. mimarı hacı ivaz paşadır. bursa'nın en önemli osmanlı dönemi yapılarından olup, cami mimarisinden çok süslemeleri ile ünlüdür. çini süslemeler caminin en önemli özelliğidir.

yeşil türbe (merkez): bursa'nın simgesi olan yapı, osmanlı türbe mimarisinin en güzel örneklerindendir. mermer bir merdivenle çıkılan sekizgen yapıyı, yüksek bir kasnağa oturan kurşun kaplı kubbe örtmektedir. çini süslemeleri ile eşsiz bir yapıdır. tümüyle çini kaplı mihrabı bir şaheserdir. ceviz ağacından geçme tekniği ile yapılmış, geometrik motiflerle süslü ve kitabeli kapı osmanlı ahşap işçiliğinin en güzel örneklerindendir.

geruş sinagogu (merkez): arap şükrü sokağındadır. xiv. yy. sonlarında ispanya'dan yurt dışı edilen ve osmanlı imparatoru ii. selim tarafından gönderilen kalyonlara bindirilerek osmanlı imparatorluğu'na kabul edilen musevi topluluğunun bursa'ya yerleştirilen ilk kafileleri tarafından yaptırılmıştır. ibranice'de "kovulmuş" anlamına gelen geruş adının sinagoga verilmiş olması, bu yönden anlam taşır. günümüze son derece sağlam ve bakımlı olarak ulaşmış olup, musevi cemaatinin ibadetine açık tutulmaktadır.

mayor sinagogu (merkez): arap şükrü sokağındadır. ispanya'nın mayorka adası'ndan xv. yüzyılda osmanlı imparatorluğunca kabul edilen ve bursa'da ikamet eden diğer musevi kafilelerince inşa edilmiş olup, geldikleri adanın adından esinlenerek mayor adını almıştır. ilk yapıldığı tarih xv. yy olarak bilinmektedir. iç kısmını süsleyen çok renkli kalem işi motifleri önemlidir.

etz ahayım sinagogu (merkez): arap şükrü sokağında bulunan ve xiv. yüzyılın başlarında yapılan sinagogun adı ibranice'de "hayat ağacı" anlamına gelmektedir. osmanlı döneminde yapılan ilk sinagog olması nedeniyle önem taşımaktadır. bursa'nın fethini gerçekleştiren orhan bey zamanında bir ferman çıkarılarak bu sinagogun yapılmasına izin verilmiştir.

iznik yeşil cami (iznik): osmanlı mimarisinin iznik'teki en önemli abidevi yapısı olan cami, ilçenin doğusunda lefke kapısının yakınındadır. çandarlı hayrettin paşa tarafından 1378-1398 de yaptırılmıştır.

köşe sütunları ile mukarnas nişli, geometrik geçmeler, rumi ve palmet kabartmalarla süslü sade mermer mihrap, en eski ve devrin en güzel osmanlı örneğidir.

selçuklu geleneğine uyan tuğla minare, camiye adını veren, yeşil firuze, sarı ve mor renkli çinilerle süslenmiştir. iznik yeşil cami, selçuklu mimarisinden doğduğu sezilen osmanlı üslubuna geçiş yapılarından biridir.

hacı özbek cami (çarşı mescidi-iznik): iznik'te çarşı içindedir. 1333'te yapılmış olup, tarihi en eski kitabeli osmanlı camisidir.

çandarlı kara halil ibrahim paşa türbesi (iznik): kılıçaslan caddesi üzerinde bulunan türbe, kerpiç duvarlı ve kakılı türbe örneklerindendir. ii. bayezıt döneminde faik paşa tarafından yaptırılmıştır.

şeyh kudbettin cami (iznik): yeşil cami karşısında, iznik müzesinin yanındadır. xv. yy. başında yaptırılmıştır. kurtuluş savaşında yıkılan yapının bazı duvar kalıntıları ve mimarisinin bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır. musevilerin simgesi olan yedi mumlu şamdanın işlendiği bir taşın, caminin yapımında kullanılması müslümanların hoşgörüsüne en güzel örnektir.

ayasofya müzesi (iznik):
kentin ortasında iv. yy.da yapılmış bir bizans kilisesi olup, orhan gazi zamanında camiye çevrilmiştir. hristiyanlarca önem taşıyan 7. ecumenik konsül toplantısının yapıldığı yerdir.şu anda yıkık durumdadır.

senatus (konsül sarayı-iznik): hristiyanlarca büyük önem taşıyan konsül toplantılarının ilkinin yapıldığı yer olan senatus, konsül sarayı olarak da isimlendirilmektedir. göl kapısı tarafında yer alan eserin kalıntıları göl suları altındadır.

hipogeum (yeraltı mezar odası- elbeyli-iznik): elbeyli köyü yolunda iv: yy.da yapılmış bir mezar odasıdır. freskleriyle türkiye’deki en değerli hipojedir. kare duvarlarla örülmüş üstü beşik tonozludur. batı duvarında kabartma şeklinde iki tavus kuşu vardır. mezarda bulunan lahit,işlemeleri ve yuvarlak kemerlerle birbirine bağlanmış yivli sütunlarla süslenmiştir.

fransız kilisesi: üzeri ahşap ve kiremitle örtülü kilisede hasta bakım yeri de vardır. 19. yy' da yapıldığı tahmin edilmektedir.

geruş sinagogu: 16. yüzyıl başlarında ii. selim tarafından inşa ettirilen sinagog arap şükrü sokağındadır. 14. yüzyılın sonlarında ispanya'dan sınır dışı edilen ve osmanlı imparatorluğu tarafından gönderilen kalyonlara bindirilerek osmanlı imparatorluğuna kabul edilen musevî topluluğunun ilk kafileleri bursa'ya yerleştirilmiş ve bu sinagog kurulmuştur. geruş sinagogu' nun günümüzdeki yapısı son derece sağlam, bakımlı olup, ibadete açık tutulmaktadır.

ets ahayim sinagogu: hayat ağacı sinagogu olarak da bilinen sinagog, osmanlı döneminde ilk yapılan sinagog olması nedeniyle önem taşımaktadır. bursa fethini gerçekleştiren orhan bey zamanında bir ferman çıkartılarak ets ahayim sinagogunun kurulmasına izin verilmiştir.

mayor sinagogu: ispanya'nın mallorca adasından 15. yüzyılda osmanlı imparatorluğunca kabul edilen ve bursa'da yerleştirilen diğer musevî kafilelerince bu sinagog inşa edilmiş olup, geldikleri adanın adından esinlenerek mayor adını almıştır. mayor sinagogu'nun etkinliklerinden ve ölü yıkama bölümü halihazırda kullanılmaktadır.

 

bursa'daki hanlar;

emir han
: ulu caminin hemen altında bulunan emir hanı, orhan bey tarafından, xiv. yy 'ın ikinci yarısında yaptırılmıştır. iç avlu çevresine sıralanan iki katlı revak ve buraya açılan odalardan oluşan bu han osmanlı hanlarının ilk örneğidir. hanın ortasında bir şadırvan ile tarihi çınarlar bulunur.

eski (tahıl) han: cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan hanı, kanuni'nin sadrazamlarından semiz alizade xvi. yy da yaptırmıştır.

geyve hanı: demirkapı çarşısının yanında bulunan, hacı ivaz-payigah olarak bilinen han, xv yy' da, ahi bayezid'in oğlu hacı ivaz paşa yaptırarak, çelebi mehmet'e armağan etmiştir.

ipek han: (arabacılar hanı) ivaz paşa cami yanında bulunan bu han, çelebi mehmet tarafından yaptırılmıştır. bursa'daki hanların en büyüğüdür.

koza han: ulu cami ile orhan cami arasında bulunan bu hanı, ii. bayazıt, istanbul'daki hayır yapılarına gelir getirmek amacıyla 1490 yılında yaptırmıştır. bursa'nın en güzel ve günümüzde en yoğun olarak kullanılan hanıdır.

pirinç han: 1508 yılında sultan ii. bayazıt, istanbul'daki vakıflarına gelir sağlamak amacıyla yaptırmıştır. hanın avlusunda bir tarihi çınar bulunur.

 

bursa'daki milli parklar;

bursa - uludağ milli parkı.

ulaşım: marmara bölgesinde bursa ilinin güneyinde yükselen uludağ üzerinde yer alan milli parka bursa'dan 34 km.lik yaz-kış açık kara yolu ile veya 40 kişilik kabini olan teleferikle 20 dakikada sarıalan'a çıkılır. oradan da minibüslerle "oteller bölgesine"ulaşılır. özel helikopter servisi ile istanbul'dan 25 dakikada milli parka varılabilir.

özelliği: yer kürenin derinliklerinden gelen magmanın kırıklar ve çatlaklar boyunca yeryüzüne doğru yükselmesi ve katılaşması sonunda meydana gelen uludağ'ın jeolojik yapısını genellikle iç püskürük granit kayaçları oluşturmaktadır.dağın bugünkü şeklini kazanması tektonik hareketler ve farklı aşınma etkisiyle oluşmuştur. bursa ovasından kısa mesafede 2543 metreye kadar yüksek uludağ,marmara bölgesinin en yüksek noktasıdır. aras çağlayanı ve doruklarda görülen buzul izleri uludağ'ın jeomorfolojik yapısının ilgi çekici özellikleridir.

milli parkın bir başka özelliği de bursa ovasından uludağ'ın doruklarına doğru değişen bitki topluluklarının meydana getirdiği orman kuşaklarıdır. botanik bilimci mayr'ın bitki kuşaklarını muhtelif yüksekliklerde karakterize etmesi bakımından dünya ormancılık literatüründe özel bir önemi vardır.

milli parkın elverişli tabiat şartları ayı, kurt, çakal, tilki, karaca, geyik, tavşan, domuz, keklik, yabani güvercin, akbaba, kartal, çaylak, bülbül, çalıkuşu gibi hayvanların yaşaması ve çoğalmasına imkan vermiştir.

aralık-mayıs ayları boyunca uludağ karla örtülüdür. 3.95 metreye varan kar kalınlığı, kayak yapmaya son derece elverişli, kar kalitesi ile uludağ;türkiye'nin en önemli kış sporları merkezidir.

görülebilecek yerler: çobankaya ve sarıalan kamp-günübirlik kullanım alanı milli parkın farklı peyzaj değerlerini çobankaya mevkindeki "bakacak manzara seyir terası" ise daha geniş bir perspektifte peyzaj değerlerini, bursa ovasını ve kent gelişimini ziyaretçilere sunar.

mevcut hizmetler ve konaklama: milli park sahası içerisinde"oteller bölgesi"diye adlandırılan mevki ziyaretçilere kış aktivitelerinde kayak imkanı sunarken, sarıalan,çobankaya ve kirazlıyayla mevkileri kamp ve günübirlik kullanımlar için düzenlenmiş sahalardandır.

sarıalan mevkinde sabit (baraka, bungalow) ve çadır ile kamp yapma imkanı sağlamakta, oteller bölgesinde ise gerek kamu gerekse özel işletmeler gecelemeye olanak sağlar. çobankaya mevkinde ise yalnızca çadırla kamp yapılabilmektedir.

 

bursa'daki mağaralar;

ayvaini mağarası.

mağara bursa iline bağlı ayva köyünde yer almaktadır.
özellikleri: giriş kısmı hariç yatay gelişmiş bir mağaradır. mağara iki ağıza sahiptir. mağaraya bir noktadan girip (doğanalanı) başka bir ağızdan çıkılmaktadır. mağaranın hemen girişinde 17 metrelik dikey bir iniş yer almaktadır. mağarada bir çok göl yer almakta olup ilkbahar aylarında, suyun yükselmesine rağmen geçilebilecek kadar sığdır.

oylat mağarası.
mağara bursa-ankara kara yolundan oylat kaplıcasına ayrılan yoldan yaklaşık 17 km. içeride hilmiye köyünün bir km. güneyinde yer almaktadır.
özellikleri: toplam uzunluğu 665 m. olan mağara iki ana bölümden oluşur. dar galerilerden oluşan birinci bölüm girişten çöküntü sonuna kadar olan kısımdır. içeride dev kazanları ve damlataş havuzları bulunur. ikinci bölüm büyük bir çöküntü salonudur. iri blok ve dev damlataş şekillerinden (sarkıt, dikit ve sütun) oluşmaktadır.
mağara önünde sıcaklık 29ºc, nem yüzde 47, girişte sıcaklık 19ºc, nem yüzde 55, dar galeride 17ºc, nem yüzde 78, çöküntü salonlarında 14ºc, yüzde 90 nem oranlarına sahiptir.

 

bursa'daki plajlar;

marmara denizinin güneyinde yaklaşık 135 km uzunluğunda kıyısı bulunan bursa ilinde, karacabey, mudanya ve gemlik ilçelerinde geniş doğal kumsallar ile iznik ve uluabat (apolyont) gölleri kıyılarında güzel plajlar bulunmaktadır. yeniköy, bayramdere (malkara) kesimi ile mudanya'nın zeytinbağ kesimine dek uzun ve geniş doğal kumsallar vardır. kum kalitesi iyi olan bu kıyılarda kurşunlu, bayramdere, yeniköy-mudanya kesiminde de mesudiye, eğerce ve esence plajları bulunmaktadır.

 

Bu listeler ilginizi çekebilir!

üst bottom