çanakkale hakkında bilgiler listesi için eklenen 12 entry bulunmaktadır.
 

çanakkale ilinin ilçeleri; ayvacık, biga, bozcaada, çan, eceabat, ezine, gelibolu, gökçeada, lapseki ve yenice'dir.

gelibolu: gelibolu, marmara bölgesinin batısında, çanakkale boğazının kuzeyinde, avrupa yakasında, gelibolu yarımadası üzerinde kurulmuştur. gelibolu yarımadası tarihi milli parkı, gallipoli olarak da bilinen gelibolu'da hayatlarını kaybeden 500,000 asker anısına kurulmuştur. parkta abideler, eserler ve mezarlıklara ilaveten tuz gölü ve doğal güzelliği ile arıburnu kayalıkları yer alır. yeşil tepelerdeki güzellikler, kumsallar ve mavi sular bu tarihi savaşta cesurca çarpışan askerlere şeref dolu bir dinlenme ortamı sağlamaktadır.

bayramiç: bayramiç ve yöresinin geçmiş çağlarda troya krallığının sınırları içerisinde olduğu bilinmektedir. ilçe merkezinin bu dönemlerine ilişkin bilgiler, bugün ilçe sınırları içinde kalan bazı eski yerleşim merkezlerinden elde edilmektedir. 1356 yılında osmanlılar, bugün kültür bakanlığı tarafından koruma altına alınan ve resterasyonu yapılan halk arasında "hadımoğulları konağı" olarak tanınan binayı yaptırmışlardır.

eceabat: bugünkü eceabat ilçesinin sınırları içinde, maydos (madytos), sestos (akbaş), kynossema (kilitbahir), idaion (bigalı kalesi) traklarca kurulan önemli yerleşim merkezleridir. anıtsal osmanlı kaleleriyle ünlüdür. antik dönemde maydos (madikuz) adlarıyla bilinmektedir.

ezine: antik çağ'da neandria olarak bilinen ezine, hamaksitosun kuzeyinde bir aiolya yerleşim merkezidir. orhan gazi döneminde, türk boylarının bölgeye gelişlerinden sonra ezine osmanlı topraklarına katıldı.

bugün neandria, sankrea ve alexandreia-troas gibi antik dönemin yerleşme merkezlerinden bir kısmını da hudutları içerisinde barındıran ezine'de orhan gazi döneminden, ahi yunus zaviye ve türbesi, murad-ı hüdavendigar döneminden asılhan bey cami ve kabri,yıldırım bayezid han döneminden seferşah hamamı önemli tarihi varlıkları olarak dimdik ayakta durmaktadır.

 

çanakkale'deki gezilecek yerler;
assos (behramkale)

ayvacık ilçesinde yer alan assos dört mevsim yerli ve yabancı turistleri konuk etmektedir. akropol denizden 238 m. yüksekliğindedir. athena tapınağı m.ö. 6. yüzyılda burada aynı yerde yapılmıştır. biga yarımadası ve edremit körfez'ini koruması özelliği yanında, eski ihtişamı nedeniyle bu dorik tapınak restore edilmiştir. tapınağın kalıntılarına vuran ay ışığını seyretmek için bir süre kalıp beklenebilir ya da sabah erkenden kalkıp güneş yavaş yavaş yükselirken şehrin yukarısından edremit körfezinin şahane görüntüsü izlenebilir ve böylece bu cennet köşesinin neden seçildiği anlaşılır. tepelerden denize doğru agoralar, bir tiyatro ve bir de jimnasyum yer almaktadır. akropol'un kuzey köşesinden, hepsi de 14 üncü yüzyılda osmanlı sultanı i. murat zamanında yapılan bir cami, bir köprü ve bir de kale görülür. aşağısında ufak ve sevimli bir liman bulunmaktadır.

behramkale'nin 25 km. batısında, gülpınar köyünde m.ö. 2nci yüzyılda apollon smintheus tapınağı'nın yapıldığı tarihi şehir chryse yer almaktadır. gülpınar'ın 15 km. batısında, işaretleri bulunmayan sivri kayalıklı bir sahil boyunca uzanan yolda, denize inen dik yamaçtaki hoş köy evleriyle, babakale bulunmaktadır.

bozcaada

çevresi 14 mil tutan bozcaada, önemli bir turistik merkezdir. etrafındaki irili ufaklı adacıklarla çevrili olan ada, çanakkale boğazı'na 15 mil, limni'ye 30 mil, midilli'ye 33 mil mesafededir. ulaşımın sağlandığı ezine ilçesi geyikli beldesi yükyeri feribot iskelesine ise 3,4 mil uzaklıktadır.

adada liman koyu, değirmenler koyu, poyraz limanı, çanak limanı, çapraz limanı, çanak limanı, kocatarla limanı, lagor limanı, ayana limanı, ayazma koyu, sulubahçe koyu, habbeli koyu olmak üzere on iki adet cennet benzeri koyu vardır. bu koylara adadaki dalış merkezi tarafından koylarında dalış turları düzenlenmektedir.

bozcaada'ya yaklaşıldığında bir venedik kalesi dikkat çeker. venedik, ceneviz ve bizanslılar döneminde kullanılan kale, çanakkale boğazının önemi nedeniyle fatih sultan mehmet döneminde esaslı bir şekilde onarılmıştır. adanın şarabı suyu kadar boldur; bir tur atıldığında birçok bağ ve şaraphaneler görülür. adanın batısındaki yel değirmenleri adanın olduğu kadar çevrenin de önemli ölçüde elektrik enerjisini sağlamaktadır.

adada konaklamak için her talebe uygun otel ve pansiyon bulunmaktadır.

gökçeada

türk adalarının en büyüklerinden biri olan gökçeada körfezlerle çevrilidir. farklı tonlardaki çam ve zeytin ağaçları ile kaplı tepelerinde yer yer kutsal pınarlar ve manastırlar bulunmaktadır. buraya, çanakkale ve kabatepe'den tarifeli, muntazam araba vapuru seferleri yapılmaktadır. gökçeada (kuzu limanı), çanakkale'den izlenen rotaya göre 32 mil, gelibolu yarımadasındaki kabatepe limanına 14 mil, bozcaada'ya 33 mil, ege denizinde bulunan yunan adalarından limni'ye 16 mil, semadirek adasına 14 mil uzaklıktadır. tatlı su kaynakları bakımından dünyanın en zengin adalarından biridir. adanın koylarına dalış turları düzenlenmektedir.

truva
intepe bucağı, tevfikiye köyü yakınında, çanakkale'ye 30 km. uzaklıkta, hisarlıktadır. arkeolojik kazılar farklı zamanlardaki yerleşim mekanlarını, şehir surlarını, ev temellerini, bir tapınak ve tiyatroyu ortaya çıkarmıştır. tahtadan sembolik bir at eski savaşı hatırlatmaktadır. tarihi limanı alexandria - troas m.ö. 3. yüzyılda yaptırılmıştı. st. paul burayı iki kere ziyaret etmiş, ve üçüncü misyonerlik yolculuğuna, assos'a yine buradan başlamıştır.

dardanos
çanakkale'ye 11 km. uzaklıkta kalabaklı çayı kıyısında, maltepe'dedir. bu mezar anıtı, bir koridor, ön oda ve ana mezar odasında oluşmaktadır. içinde bir çok iskeletle, altın takılar, bronz ve pişmiş topraktan gereçler, kandiller, gözyaşı şişleri, müzik araçları bulunmuştur. mezarda arkaik iyonik ve roma dönemlerinden yapılar vardı.

gülpınar
ayvacık çevresinde kalıntıları bulunan antik eserlerden ilyada destanının birinci bölümünün geçtiği apollon smintheus tapınağı, gülpınar'da bulunmaktadır. tapınak kalıntıları ve tapınaktan çıkan eserler buradaki müzede sergilenmektedir. bölgede bulunan müzede tapınağa ait rölyeflerde bu sahneleri görülebilmektedir.

zeus altarı
küçükkuyu beldesine bağlı adatepe köyünün üst tarafında bulunan,ön tarafı diklemesine uçurum olan mağara, zeus'un mağarası olarak bilinmektedir.

alexandreia
dalyan köyündedir. m.ö 310'da 'sgia' adlı küçük bir köyün yerine kurulmuştur. güçlü ve zengin bir ticaret merkezi olarak gelişen kent romalılar döneminde de önemini korumuştur.

neandria
kayacı köyü yakınında çığrı dağındadır. kenti çevreleyen surlar 3 m. kalınlıkta ve 3200 m uzunluktadır.

sestos
eceabat'a 4 km. uzaklıkta,yalova köyündedir. akbaş limanının güneyinde kurulmuştur. fatih sultan mehmet kilitbahir kalesini yaptırırken, sestos kalesinin taşları kullanılmıştır.

sultan kale (kale-yi sultaniye)
kente adını veren önemli ve görkemli bir anıt niteliğindedir. xv. yy. ortalarında fatih sultan mehmet tarafından yaptırılmış 1551'de kanuni sultan süleyman döneminde onarılmıştır.

gelibolu kalesi
antik dönemde kurulduğu bilinen kaleyi, bizans imparatoru i. justiniaus onartmıştır. evliya çelebinin anlattıklarına göre, dik ve kesik kayalarla kurulu 6 köşeli bir kaleydi.

kazdağı (ayazma)
bayramiç ilçesi, evciler köyünden sonra 5 km. mesafededir. kazdağı'na özgü uzun ağaçları, gürül gürül akan suları ve piknik yerleri ile ilimizin en güzel mesire yerlerinden birisidir. kazdağı'nda (ayazma) her yıl ağustos ayı içinde geleneksel kazdağı güzellik yarışması düzenlenmektedir.

1774 m. yüksekliğindeki kaz dağı (ida dağı) muhteşem manzarası, sakin yeşil alanları ve sıcak su kaynaklarıyla kaz dağı milli parkının yanında, çanakkale'nin güney ucundadır. bayramiç ve evcilerden geçerek kaz dağı milli parkı'na ulaşan kuzey girişinde gündüz kampingleri için birçok imkan mevcuttur. çanakkale'ye 60 km olan bayramiç'te 18 inci yüzyıl güzel hadimoğulları konağı (osmanlı evi), içindeki etnografya müzesi ile yer almaktadır.

 

çanakkale'deki milli parklar;

çanakkale - gelibolu yarımadası tarihi milli parkı.

yeri: 1973'te kurulmuş ve birleşmiş milletler milli parklar ve koruma alanları listesinde olan park, çanakkale ili sınırları içerisinde, gelibolu yarımadasının güney ucunda, çanakkale boğazının avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

ulaşım: parka edirne ve istanbul'dan tekirdağ ve gelibolu yolu ile;ankara, bursa ve izmir'den ise çanakkale'den kilitbahir ve eceabat'a düzenlenen feribot seferiyle ulaşılır. en yakın hava alanı çanakkale'dedir ancak tarifeli sefer yapılmamaktadır.

özelliği: birinci dünya savaşı çanakkale deniz ve kara muharebelerinin yapıldığı yerler park içerisindedir. ayrıca batık gemiler, toplar, sperler, kaleler ve burçlardan ve savaşla ilgili yüzlerce başka kalıntıdan oluşan geniş bir yelpazenin yanı sıra 250.000'i aşan türk şehidinin ve yine 250.000'i aşan avustralya,yeni zelenda, ingiliz ve fransız askerlerinin savaş mezarları ve anıtları buradadır.

muharebe alanları,savaş mezarları,,anıtlar ve savaşlı ilgili kalıntılar "tarihi sit alanı" ve "kültürel varlık" olarak tescil edilmiştir. ayrıca mö 4000 tarihine dek giden birçok "arkeolojik sit alanı ve anıtı"vardır. çok çeşitli "doğal sit alanları ve anıtlar" içerisinde ise kumsallar, koyaklar, akdeniz çalıları(maki) ile karışık koru parçaları, çarpıcı görünümlü jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar,bir tuz gölü(yakın zamana kadar bir kıyı gölüydü)ve 15. yüzyıl askeri mimarisinin eşsiz örneklerini içeren ilginç bir "kültürel miras" kolleksiyonu vardır.

görülebilecek yerler: gelibolu yarımadası, denizlerin kendine has akıntıları, az yükseltili, dik yamaçlı kıyıları, oya gibi işlenmiş girintili çıkıntılı koyları, uzun kumsalları ile yörenin ormanlık tepeleri, vadileri savaşın akışında etkili rol oynamıştır.

milli parkta; kilitbahirtaş yaylası, seddülbahir savaş alanı, maeste koyu, tekke köyü, ertuğrul koyu, ikizler koyu, hisarlık tepe, alçı tepe, zığındere, kereviz dere, arıburnu, anafartalar savaş alanlarında kaba tepe, kanlı şist, conkbayırı, savla ovası, kakma dağı ayrıca türk şehitlik ve anıtları, yabancı mezarlık ve anıtlar, savaş kalıntıları (tabyalar-silahlar, siperler, batıklar) arkeolojik ve tarihi sitler, müzeler ve yerleşmeler görülmesi gerekli yerlerdir.

mevcut hizmetler ve konaklama: tabii çevrenin zengin güzellikleri ve savaş alanları dışında, kabatepe'deki müze, piknik ve kamp alanlarından faydalanılabilinir. ayrıca eceabat idare ve ziyaretçi merkezi ile buradaki günübirlik alan ve kır gazinosundan faydalanmak mümkündür. çadır ve karavanla konaklama imkanı mevcuttur.

 

çanakkale'deki kaplıcalar;

kestanbol termal turizm merkezi.

yeri: çanakkale iline bağlı ezine ilçesindedir.
ulaşım: ezine ilçesine 15 km. marmara denizi'ne ise 2 km. uzaklıktadır.

özellikleri: hipotermal , hipertonik, radyoaktif, ana kaynak, ikinci kaynak, çamur suyu, hipotermal , hipertonik, hamam kaynağı, hipotermal , hipotonik, göz suyu kaynağı, klorür, sodyum, demir, ana kaynak, ikinci kaynak, hamam kaynağı, klorür, sodyum, demir, karbondioksit, çamur suyu, klorür, sodyum, kalsiyum, göz suyu kaynağı.

yararlanma şekilleri: banyo, çamur banyosu, inhalasyon, serpinti kürleri.

tedavi ettiği hastalıklar: iltihaplı kadın hastalıkları, romatizma, siyatik, kireçlenme, bazı kemik tüberkülozları, küçük çocuklardaki lenf bezleri şişkinlikleri, üst teneffüs yollarının spazmodik astmatiform sendromları ve serpinti (serosol) tarzında ve antibiyotikler yaparak üst teneffüs yolları ve akciğer hastalıklarında etkilidir.

 
üst bottom