çorum hakkında bilgiler listesi için eklenen 12 entry bulunmaktadır.
 

çorum'un bitki örtüsü;

çorum ilinin güney bölgesinin doğal bitki örtüsü bozkırdır (step). ilkbahar yağışları ile birlikte yeşerirler, sonbaharda kururlar. bunlara örnek: papatya, gelincik, deve dikeni, köy göçeren dikeni, çakır dikeni, kangal otu, sığır kuyruğu, yavşan otu, geniş yayılma alanı bulmuştur. akarsu boylarında ise söğüt ve kavak çeşitlerine rastlanır.
alaca, sungurlu, ortaköy ve mecitözü’nün yüksek kesimlerinde meşe, ardıç ve karaçam ağaçlarına rastlanır. ilkbahar ile birlikte çiğdem, yabani sümbül, yabani lale çiçekleri de görülür.
ilin kuzeyindeki ilçelerde ise meşe ormanları ve iğne yapraklı ormanlara rastlanır.
deniz seviyesinden 1000-1200 m yüksek olan bölgelerde meşe, kızılcık, yabani erik, elma, alıç, yabani gül yaygın olarak görülür. hacıhamza çevresinde seyrek olarak ıhlamur ağaçlarına rastlanır.
kargı, iskilip, osmancık, bayat ilçelerinde sarıçam, karaçam, köknar, kızılçam ağaçları görülmektedir.toplam ormanlık ve fundalık alan 365.208 ha. olup il yüz ölçümünün % 28‘i kadardır.

 

çorum'un iklimi;

çorum ili, karadeniz ikliminden iç anadolu iklimine geçiş bölgesinde bulunmaktadır. yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. ilin kuzey bölgesinde yer alan kargı, osmancık, iskilip, laçin, dodurga, oğuzlar ve bayat iç karadeniz geçiş ikliminin etkisinde kalan ilçelerdir. çorum merkez ilçe, sungurlu, alaca, boğazkale, ortaköy, mecitözü ve uğurludağ ilçeleri iç anadolu step iklimi özelliklerini gösterir.

1929 yılından bu yana yapılan meteorolojik ölçümler sonucunda yıllık ortalama yağış miktarı il merkezinde 423,0 mm. tespit edilmiştir.
il merkezinin yıllık ortalama sıcaklığı 10,7º dir. en yüksek sıcaklık 2000 yılının temmuz ayında 42,7 cº, en düşük sıcaklık 1985 yılının şubat ayında -27,2 cº olarak ölçülmüştür. temmuz ve ağustos ayları en sıcak aylardır.

il genelinde yaz mevsiminde öğleden sonra başlayarak gece saat 22’ye kadar esen poyraz etkilidir. bazen ters yel de denen sıcak ve kavurucu bu rüzgar tarım alanları için zararlıdır. kışın kuzeyden yıldız rüzgarı, ilkbaharda güneybatıdan lodos rüzgarı eser. bu rüzgarlar bol yağış ve kimi zaman da dolu yağmasına neden olur. sonbaharda genellikle sakin bir hava gözlenir. halk arasında bu aylara sağır aylar adı verilmiştir.

 

çorum adının bugünkü konuma geçişinin öyküsü çeşitlidir. önceleri kent büyük bir zelzele ve sel felaketine uğramış, yer ila yeksan olmuştur. bundan sonra kent halkı müslüman dinini kabul etmiş, ancak danişmend ahmet gazinin kuşatması sırasında bizans valisi nestor ile anlaşan yerli halk bu kez hristiyan dinini kabullenerek, ahmet gazi’ye oyun oynamışlardır. sel ve zelzele felaketinin gelişiyle ilgili bir yakıştırma yapılarak yerli halka cürümlü adı verilmiştir. daha sonra isim çorumlu olarak değiştirilmiştir.

bir başka öykü ise, danişment ahmet gazinin fetihten sonra çorum ve havalesine türkmenlerin alayuntlu neslinden oymağını reisleri ilyas bey’le yerleştirdiği ve çorumlu adının daha sonra çorum olarak değişmesi sonucu ilin isimin kalmış olmasıdır.

evliya çelebiye göre ise kentin adının çorum ve çevri-rum deyişlerinin değişmesi sonucudur. türklerin anadolu’ya yerleşmesi sonrası, türkmen boylarının çorum ve yöresini otlak ve yayla olarak kullanması yerli halkın (genelde hristiyandır) göçe zorlanmış olması evliya çelebiyi bir bakıma haklı çıkarır gibi olmaktadır.

çorum'a yerleşen türkmen boylarının en önemli işlevlerinden birisi 1. ve 2. haçlı seferlerine karşı koymaları ve haçlı ordularını hırpalamış olmalarıdır.

 

çorum ili karadeniz bölgesinin iç anadolu’ya açılan kapısıdır. beş bin yıllık tarihi geçmişe sahiptir. hititlerin başkenti hattuşa boğazkale ilçesindedir. alaca ilçesi alacahöyük ve ortaköy ilçesindeki şapinuva’da hitit medeniyetinin çok değerli kalıntıları vardır. çorum tarihi varlığı yanında eşsiz doğa güzelliklerine sahiptir. kargı, abdullah, iskilip, bayat ve osmancık yaylaları önemli piknik ve dinlenme alanları olup, çatak milli tabiat parkında kayak tesisi mevcuttur.

 

eski ve köklü bir kültür yapısına sahip olan çorum birçok medeniyetlere beşiklik etmiştir. tarihi paleolitik devre kadar uzanan ilde, m.ö. 4000′li yıllardan itibaren aralıksız iskan edildiği görülür. çorum, pek çok uygarlıkların
kalıntısını saklayan açık hava müzesi durumundadır. anadolu'nun yerli kültür sanat geleneğini devam ettiren kentin en önemli turizm merkezi hititlere başkentlik yapmış olan boğazköy’dür.

ilin kültür ve turizm yönünden odak noktasını oluşturan boğazköy ve hititlere ait diğer kent kalıntıları ile tarihi
yapılar turizmi canlı tutan etkenlerdir. il’in önemli olan diğer özelliği karadeniz bölgesini iç anadolu’da bulunan turizm merkezleri ile diğer turistik merkezlere bağlayan yol üzerinde geçit durumunda bulunan ilimiz turizm
açısından gerekli yatırımları beklemektedir.

çorum anadolu'nun yerli kültür ve sanat geleneğini devam ettiren, çeşitli uygarlık kalıntılarını saklayan açık hava müzesi özelliğini taşır. çorum ve çevresi aslında tümüyle arkeolojik kazılar sonucu çorum ve yöresinin tarihi geçmişini aşağıdaki biçimde sıralayabiliriz

 
üst bottom