edirne hakkında bilgiler listesi için eklenen 19 entry bulunmaktadır.
 

edirne ilinin ilçeleri; enez, havsa, ipsala, keşan, lalapaşa, meriç, süloğlu ve uzunköprü'dür.

havsa: havsa, edirne'nin kuzey yarısında ve lalapaşa yaylası üzerindedir. havsa'ya hafsa hatun bir han, sadrazam sokollu mehmet paşa bir külliye ve zamanın defterdarı (maliye bakanı) bir cami yaptırmıştır. çok işlevli yapı topluluğu olan külliye, mimar sinan'ın eseridir.

ipsala: ipsala, edirne'nin güney yarısında yer alır. ayakta kalmış olan osmanlı yapısı, alaca mustafa paşa camii'dir. tek kubbeli ve tek minarelidir. tahta işçiliği bakımından sanat değeri taşır.

keşan: ilçe, edirne'nin güney yarısındadır. tarihsel değer taşıyan yapıları, hersekzade ahmet paşa cami ile ibrice-keşan kervan yolu üstündeki üç taş köprüdür. uzunkum adlı alçak kıyı, deniz turizmi bakımından elverişlidir. düzgün yolları ve turistik işletme belgeli konaklama yerleri bulunan ilçe, edirne'nin turistik yerlerindendir. ilçenin iç turizm bakımından önemli olayı, panayırı ile hıdırellez'de yapılan dallık adlı bahar şenliğidir.

lalapaşa: ilçe edirne'nin kuzey yarısındadır. ilçedeki en önemli tarihsel eserler, taş devrinden kalma türbe ve tapınaklardır. bu türbelere, tablataş, kapaklıkaya, perikızı evi (dolmen) denir. tapınma yerleri ise ulutaş (menhir) adını taşır. bunlar, dünyada benzeri az bulunan eserlerdir. sinanköy'deki kale ören durumundadır.

meriç: ilçe, edirne'nin orta kısmında ve lalapaşa yaylasının güney batı köşesindedir. iç turizm bakımından önemli olayları, beyköy dallığı ve mayalar adıyla anılan ilkbahar şenlikleridir.

süloğlu: edirne'nin kuzey yarısında ve lalapaşa yaylası üstündedir. baraj gölü çevresi bir piknik yeri olarak ilgi çeker.

uzunköprü: ilçe edirne'nin orta kısmında ve trakya yontukdüzü üstündedir. en ünlü tarihi yapısı, mimar muslihiddin'in eseri olan ergene köprüsüdür. uzunluğu 1200 metreyi, kemer sayısı 170'i geçer. diğer önemli yapılar, ii. murat külliyesinin tek minareli ve çatılı muradiye cami, ii. bayezit zamanında mimar hayreddin'in yaptığı halise hatun cami, külliyenin bir vakfı olan çifte hamam, köprüye eklenmiş çeşmelerdir. köprünün kentten yana ucuna, ikinci meşrutiyet döneminde eklenen, hürriyet çeşmesi adıyla anılır. daha eski öteki tarihi çeşmeler gazi mahmut (belediye parkı), halise hatun (hacı ibrahim ağa ya da tosbağacı) çeşmeleriyle telli çeşmedir. önemli iç turizm olayları, bülbül deresinde yapılan dallık adlı bahar şenliği, av partileri ve panayırdır.

 

edirne'ye nasıl gidilir?
kara yolu : edirne gerek d-100 devlet yolu, gerekse tem otoyolu üzerinden istanbul'a dolayısıyla anadolu'ya ve d-100 devlet yolu üzerinden de çanakkale üzerinden ege'ye bağlanan kara yollarının üzerindedir. ayrıca kapıkule sınır kapısından bulgaristan ve avrupa'ya sadece kara yolundan değil demir yolu ile de bağlanmaktadır. pazarkule ve ipsala sınır kapısıyla kara yolundan, uzunköprü demir yolu ile de yunanistan'a ulaşım sağlanmaktadır. edirne istanbul ve çanakkale üzerinden anadolu ile düzenli bir ulaşıma sahiptir.

 

edirne evleri.
taş duvar ve sıvayla örülmüş ahşap iskelet sistemleri ile yapılırdı. bu evler genellikle yanındaki daha yüksek saçaklara çift eğri öğe ile bağlanan bir çatıyla örtülü, az derinde kalan locanın içine yerleştirilmiş merkezi girişi ile kusursuz bir simetriye sahipti.

balkan yarımadasının hemen her tarafında en küçüğünden en gösterişlisine kadar bütün evlerde "hayat" denilen bölümler vardır. oda kapılarının açıldığı yer olan bu bölüm, doğrudan evin bahçesine bakan yönde 1,5-2 metrelik direkler üzerine dayandırılmıştır. hayatların sonunda bir basamak yükseklikte dört köşe bir kısım ayrılarak, tahta sedirlerle çevrilirdi.

evin harem ve selamlıklarında büyük kapıların açıldığı bahçe kısımları olan avluların uygun bir yerinde mermer bir çeşme bulunurdu. bazı evlerde avluların ortasında küçük havuzlar, üzerine asma sardırılmış çardaklar vardı. harem ve selamlık avlularından birbirine geçilecek küçük kapı bulunurdu.

 

edirne'deki ören-yerleri;

enez antik kenti: enez ( ainos ) tarihi dönemlerde çok önemli bir liman iken bugün kıyıdan 3.5 km içeridedir. tarih boyunca birçok kereler restore edilmiş olan enez kalesi görülmeye değer. aynı zamanda m.ö. 6 ıncı yüzyıla dayanan bir kilise, bazı oyma mezarlar ve suları berrak bir de plajı bulunmaktadır.

dolmenler (menhir, taş mezarlar): lalapaşa ilçesinde i.ö.2000 sonları ile i.ö. 1000 başlarından kalma 'dolmenler' (menhir, taş mezarlar) bulunmaktadır. yapılan kazılarda mezar içlerinde bazı araçlar (göz yaşı şişesi, madeni takılar) bulunmuş ve bunlar edirne arkeoloji ve etnografya müzesinde sergilenmektedir.

 
üst bottom