gaziantep hakkında bilgiler listesi için eklenen 13 entry bulunmaktadır.
 

gaziantep hasan süzer etnografya müzesi;
bey mahallesi eyüboğlu mahallesinde yer alan konak, iş adamı hasan süzer tarafından restore edilerek kültür bakanlığı'na devredilmiştir. geleneksel konut mimarisinin güzel bir örneğini oluşturan müze de, kentin yaşam tarzını, gelenek ve göreneklerini yansıtan etnografik malzemeler teşhir edilmektedir. ayrıca, gaziantep savunmasında kullanılan silahlar, araçlar, belgeler ve kahramanların fotoğrafları da sergilenen malzemeler arasındadır.

 

gaziantep dülük antik kenti;
dülük antik kenti, eski çağlardan beri kullanılan bir yol şebekesinin düğüm noktasında yer almaktadır. paleolitik dönemden itibaren yerleşim gören kent sakinleri, sahip oldukları zengin çakmak taşı yataklarını değerlendirip, dönemin gelişmiş aletlerini imal ederek tüm fırat vadisi'ne ihraç etmişlerdir. bugün, dülük köyünde, demir yolunun doğusundaki keber tepesinde yer alan ve birinci derece arkeolojik sit özelliği taşıyan kent, üzüm bağları ve fıstık ağaçları ile kaplıdır. tepenin batı yakasındaki mağaralar ve yer altı tapınağı izlenebilmektedir. ayrıca dülük köyü'nün içinde ve kenarlarında kentin mezarlığı (nekropolü) yer almakta olup, yer altına oyulmuş çok miktarda mezar odaları dikkat çekmektedir.

 

gaziantep rumkale;
rumkale'nin ilk yerleşimi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, çeşitli varsayımlar öne sürülmektedir. bazı araştırmacılar, assur kralı iii. salmanassar tarafından 855'te alınan şitamrat şehri ile fırat kıyısında bugünkü belkıs köyünün yukarısındaki urum (hörüm) yerleşimini, rumkale'nin ilk yerleşim alanı olarak varsaymalarına rağmen, bazıları da araştırmacılar urima'nın rumkale olduğunu öne sürmüşlerdir. rumkale uzun yıllar, 1292 yılında memluklu sultanı melik el-eşref tarafından alınmasına kadar, katolikosluk makamı olarak kullanılmıştır. halfeti, şanlıurfa ile gaziantep arasında sınır oluşturan fırat ırmağı kıyısında yükselen rumkale'den güneye ve kuzeye doğru gidildiğinde birçok kale ve kalelerin oluşturduğu tahkimat yapılarıyla karşılaşılmaktadır. rumkale, bu kaleler zincirinin en önemli halkasını oluşturmaktadır. günümüzde harap durumda olan kale'de; kale beyinin konağının kalıntıları, 12.yüzyılın 2.yarısına ait aziz nerses kilisesi, çok sayıda kalıntı, su sarnıçları ve bir kuyu yer almaktadır.

 

gaziantep karkamiş;
eski çağlarda doğunun önemli şehirlerinden biri olan antik kent, karkamış ilçesinin güneyinde yer almaktadır. suriye sınırında bulunan karkamış'ın batısındaki iç kale ve iç şehir türkiye topraklarında, dış kale ve dış şehir ise suriye topraklarında kalmaktadır. gılgamış destanı, kentin ortostatlarında tasvir edilmiştir. karkamış'ta bugün iç ve dış şehir surların, tapınak ve hilani evlerin kalıntıları izlenebilmektedir. dış surun anıtsal girişi batı tarafta yer almakta olup buradan iç kaleye, biri batıdan diğeri de güneyden olmak üzere iki giriş ile geçilmektedir.

 

gaziantep belkis harabeleri;
zeugma antik kenti, gaziantep ili, nizip ilçesinin 10 km. doğusunda yer almaktadır. tarih öncesi çağlardan beri kesintisiz iskan gören zeugma'nın önemi samsat ile birlikte fırat nehri'nin en kolay geçit verdiği iki noktadan biri olmasıdır. m.ö. ii. yüzyıl sonlarında kurulan kommagene krallığının dört önemli kentinden birisi olmuştur.
bölgenin roma hakimiyetine girmesinden sonra burada iv. lejyon adını alan askeri garnizonun kurulması zeugma'nın önemini daha da arttırmıştır. m.s. i. yüzyıldan itibaren gerek askeri alanda ve gerekse ticaret ve kültürel faaliyetlerde zeugma çok hareketli ve zengin bir şehir haline gelmiştir. gerek ticaretteki hareketlilik gerekse emekli olan askerlerin yerleşerek zeugma'da kalması, hem nüfusun artmasına hem de sanat ve kültür seviyesi oldukça yüksek bir tabakanın oluşmasına neden olmuştur.
m.s. ii. yüzyılın ortalarında partlar'ın batıya başlattıkları askeri harekat sırasında zeugma yakılıp yıkılarak tahrip edilmiştir. kent bu saldırıdan sonra eski konumuna gelememiştir. bizans imparatorluğu döneminde ana yol güzergahlarının birecik tarafına kaymasıyla eski önemini kaybetmiştir. m.s. xi. yüzyılın ortalarından itibaren zeugma adı artık kayıtlarda geçmemeye başlamıştır. bu da şehrin büyük oranda terk edilmiş olduğunu göstermektedir.

gap bölge kalkınma idaresi başkanlığı, zeugma ile ilgili olarak kültür bakanlığınca sürdürülen çalışmaların kapsamını genişletmek, desteklemek ve gerekli finansmanı sağlayabilmek amacıyla çeşitli girişimlerle kaynak arama çabasına girmiş ve amerikan packard humanities institute (phi) ile zeugma'daki arkeolojik kazı, kurtarma ve restorasyon çalışmalarının devamını sağlamaya yönelik bir mutabakat zaptı, 8 haziran 2000 tarihinde imzalanmış ve 5 milyon dolarlık bir finansman temin edilmiştir. bu mutabakat çerçevesinde, zeugma'da, gap idaresinin koordinasyonunda, packard humanities institute'nün finansmanıyla, kültür bakanlığının izin ve denetiminde, gaziantep valiliği ve birecik a.ş.'nin katkılarıyla, gaziantep müzesinin koordinatörlüğünde, oxford arkeoloji biriminin kazı alanındaki profesyonel yönetiminde çok uluslu bir kazı ve kurtarma çalışması gerçekleştirilmiştir.

 

gaziantep yesemek açik hava müzesi;
yesemek açık hava müzesi, islahiye ilçesinde bağlı aynı adı taşıyan köyde bulunmaktadır. ön asya'nın en büyük açık hava heykel atölyesidir. "yesemek taş ocağı ve heykel atölyesi" taşların ocaktan kesilmesi, yontu taslakların hazırlanması ve tamamlanmasına kadar ki evreleri teker teker örnekleri ile görebileceğimiz bir heykel okulu niteliğindedir.

 
üst bottom