balıkesir hakkında bilgiler listesi için eklenen 28 entry bulunmaktadır.
 

balıkesir erdek;

marmara denizinin güneyindeki kapıdağ yarımadasının (antik arktonnesos) erdek ve bandırma körfezleri arasındaki bataklığın hemen kuzeyinde geniş bir alana yayılmış olan kyzikos, bugün ‘belkıs’ ve ‘balkız’ olarak anılmaktadır. bir yarımada olan kapıdağ, antik çağlarda bir ada idi. zamanla çökme ve dalgaların getirdiği çökeltiyle ada niteliğini kaybetmiştir. hatta iö.334 yılında büyük iskender’in buraya bir köprü yaptırdığı da antik kaynaklarda vardır. izlenilen kalıntılara göre kentin yerleşim alanı kuzeyde dyndimos dağı(ayı dağı), hamamlı ve belkıs (yeniköy) köyleri, batıda erdek körfezi ve düzler köyü, güneyde erdek-edincik kara yolu; doğuda aşağı yapıcı köyü ve bandırma körfezi ile çevrelenmiştir. konumlandığı bölgeden de anlaşıldığı gibi kyzikos, barındırdığı doğal limanlar ve verimli topraklarla antik çağda yörenin deniz ticaretini elinde tutmuş; zeytincilik, balıkçılık,kozmetik ve şarapçılıkta oldukça ileri bir düzeye erişmişlerdir.

tarih çağlarında, artake’den ilk söz eden herodot olmuştur. artake, mö. 7. yy’ başında miletoslular tarafından kolonize edilmiş, mö. 361 yılından evvel bütün kapıdağ ile birlikte kyzikos’un egemenliğine girmiştir. helenistik çağ boyunca sürekli olarak yükselip parlayan kyzikos’un yanında gittikçe önemini yitiren artake, roma döneminde de bu sitenin bir dış mahallesi durumuna düşmüştür. bizans çağıyla beraber limanları ihmal edilen, depremlerle yıkılan binalarının, taşları yağma edilen kyzikos’un gerilemesiyle, gelişmeye başlamış ise de kyzikos’un ününe yetişememiştir.

tarihçi herodot, iktisadi durumunu da ele alarak üzümünü, şarabını, zeytin ve zeytinyağını methetmiştir.

artake, 1339 yılında orhan gazinin oğlu süleyman paşa tarafından fethedilip, türk egemenliğine geçmiştir. 1807’de de karesi sancağına bağlanmıştır.

erdek, marmara bölgesinin marmara denizi’ne doğru uzanan kapıdağ yarımadasında erdek körfezindedir. eski adı arktonnesos olan kapıdağ yarımadası ile kuzey ve batı çevresindeki marmara, paşa limanı, türkeli (avşa), ekinlik adalarından oluşmaktadır.

kapıdağ marmara denizinin güney kıyısı ortasında yaklaşık 300 m2'lik üçgen şeklinde yarımadadır. uzun bir kıyıya sahip olan erdek’in sahilleri genelde kumsal ve doğal plajdır. ayrıca ormanlarla kaplı olup, bütünüyle av koruma sahasıdır. kestane ve zeytin ağaçları göze çarpmaktadır. denizden yüksekliği 0-10 m'dir.

ekonomisi tarım, balıkçılık ve turizme dayalıdır. başlıca tarım ürünleri zeytin, kırmızı soğan, ve buğdaydır. bunun yanı sıra kiraz, kuru fasulye, salçalık biber, elma, erik, tütün de yetiştirilir. iç turizmim en yoğun olduğu ilçelerimizden biridir.

erdek, bandırma ve gönen bağlantılı olarak istanbul- ankara,izmir ve bursa gibi büyük illerle ulaşım imkanı bulunmaktadır.

 

balıkesir ivrindi;

adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle beraber, ivrindi kelimesinin “aya rindi” kelimesinden ya da pınar anlamına gelen “avrandi’’ kelimesinden geldiği sanılmaktadır.

cumhuriyetin ilk yıllarında bucak olan ivrindi, 2 ağustos 1944 tarihinde 4642 sayılı kanunla ilçe haline getirilmiştir. ivrindi; balıkesir’in güneybatısında ve 37 km. mesafede olup, balıkesir-edremit yolu üzerinde 35.km.den sonra 2 km. içeride kalmaktadır.

ilçe 751 km2 alana sahip olup, denizden yüksekliği 190 metredir. ilçenin bitki örtüsünü %8.9 ile kızılçam, %26.7 ile karaçam, %1.0 ile kestane ve %63.4’dünü meşe-ardıç ve ibreli ağaçları kaplamakla beraber, diğer endemik bitkilerde bulunmaktadır.

ilçe ormanlarında keklik, tavşan, bıldırcın üveyik, tilki, domuz gibi av hayvanlarının bulunmasının yanı sıra dağlık yüksek kısımlarda karaca ve ayı da bulunmaktadır. ilçemizin geliri tarım ve hayvancılığa dayalıdır. baklagiller, tütün önemli yer tutar. balıkesir merkezinden kalkan minibüs ve otobüslerle ulaşmak mümkündür.

 

balıkesir savaştepe;

ilçenin tarihi insanlığın ilk dönemlerine kadar dayanmaktadır. son yıllardaki araştırmalarla ilçenin kurulduğu bölgede yer alan geniş düzlük arazi içinden akan akarsuların kenarlarında tunç çağına ait kalıntılara rastlanmıştır. bunlardan sazlıdere höyüğü önemli kalıntılar veren bir yapıya sahiptir.

m.ö. 5. ve 4. yüz yıllarda bölge kuzey ile güney arasında bir yol güzergahı olarak önem kazanır. ticaret kervanlarının uğrak noktası oluşu sebebiyle, bugünkü ilçenin kurulduğu yerin 2 km. kadar doğusunda halkapınar denilen yerde kerasai / kerasa adında kent kurulmuştur. nitekim savaştepe'nin eski adı giresun olup bu ad ise kerasai – kerasa adından gelmektedir. kalıntılarına bu gün bile rastlanan kentin adının kerassai / kerassa (halkının kenti ) (ossa = kenti) şeklinde yazılmasından anlaşılacağı üzere adının anlamı unutulmuş, kiraz ile ilgili bir ad bunun yerine geçmiş ve kerasous / kerasountaş şeklinde kullanılmıştır. ilçeye su sağlayan halkapınar su tesislerinin bulunduğu arazinin su kaynağı bakımından zengin olması dolayısıyla bu ilk çağ kenti burada kurulmuştur. ilk çağın önemli helen yazıları panopenisli nonnos (panapolis ,mısır, m.s. v.yy ) kerasai yani kerasah “halkının kenti” diye anmaktadır. orta çağda ise kerasai yada kerasais adı türklerin bölgeye hakim olmaları ile “kiresin “ yada “kilesin” şeklinde , sonraları ise “ giresun” şekline dönüştüğü anlaşılıyor.

10 ekim 1934 tarihinden sonra 20 yıl bucak örgütü olarak kalır. 4 mart 1954 tarihinde çıkarılan yasa ile 1 haziran 1954 tarihinde savaştepe ilçe merkezi haline gelir.

savaştepe, marmara ve ege bölgesinin iklimi etkisindedir. ilçede yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. ortalama 700-800 mm. yağış almaktadır. ilçede kar yağışlı gün sayısı merkezde 5 ile 7, dağlık kesiminde 10 günün üzerine çıkmamaktadır.

bitki örtüsü olarak fakirdir. genel bitki örtüsü makidir. ilçenin verimli ormanları doğusu ve güneyinde yer almaktadır. ilçede çok çeşitli bitki türleri bulunmakla beraber çam ve meşe ağaçları çoğunluktadır.

ilçe ekonomisi tarıma dayalıdır. başlıca ürünler buğday, arpa ve baklagillerdir.

savaştepe ilçesi ulaşım olarak birçok yolunun asfalt olması ile köylerde ilçe merkeziyle il merkezi arasındaki ulaşımı çözmüştür. balıkesir – soma yolu ilçe merkezinden geçtiğinden, ilçe halkının genel olarak ulaşım sorunu yoktur. ilçe sınırları içinden izmir - ankara - bandırma demir yolu hattı geçmektedir.

 
üst bottom