direniş konulu filmler listesi için eklenen 17 entry bulunmaktadır.
 

Listelik

la haine / hate (nefret), 1995
mathieu kassovitz’in çektiği film, 90’lı yılların başında ‘özgürlükler’ ülkesi fransa’nın göçmen politikalarını protest bir dille anlatır. polis tarafından öldürülesiye dövülen abdel’in üç arkadaşının ‘öteki’liğini müthiş özetler. aynı yıllarda fransa içişleri bakanı sarkozy’nin “bir avuç serseriye imtiyaz tanıyacak” değiliz sözleriyle; bizim buralarda verilen demeçlere benzerlik taşıttıran politikaların sinemaya yansımış halidir.

 

Listelik

germinal (tohum yeşerince), 1993
ünlü fransız yazar emile zola’nın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanmıştır. 19.yüzyıl fransa’sını ele alan filmde işçiler çok ağır şartlarda çok az paraya çalışmaktadır. durum öyle vahimdir ki bir işçi hayatını kaybetse diğerlerinin en fazla 5 dakika matem tutabilme hakkı vardır. en sonunda başlayan isyan, haklı sebeplerini, örgütlenmeyi ve kendi sonunu kendi belirleyen direnişi oldukça iyi anlatır. filmin yönetmeni calude berri’dir

 

Listelik

hair (bırak güneş içeri girsin), 1979
milos forman’ın yönetmeni olduğu hair, 68 kuşağı ve çiçek çocuklar‘ı müthiş bir perspektifle sunmayı başarmıştır. vietnam’da savaşabilmek için amerikan ordusuna katılmaya karar veren claude, yolculuğu esnasında fantastik bir grupla karşılaşır. hayatında hiç yaşamadığı deneyimler yaşar. bu grup, claude’yi savaşa gitmekten vazgeçiremese de, onunla birlikte vietnam’a gider.

 

Listelik

kibar feyzo, 1978
sevdiği kadını alabilmek için başlık parası biriktirmek zorunda olan feyzo (kemal sunal), şehre gider. şehirde artık başlık parası ödenmediğini ve birçok batısal yeniliği öğrenen feyzo, köyüne döndükten sonra feodal düzenin simgesi olan köy ağasına (şener şen) karşı, tekil bir direniş başlatır. trajikomik yeşilçam sineması’nın en güzel örneklerinden biri olan filmin yönetmenlik koltuğunda usta yönetmen atıf yılmaz oturmuştur.

 

Listelik

z, 1969
costa gavras’ın yönettiği film her ne kadar herhangi bir ülke ismi belirtilmese de, 1963 yılında yunan milletvekili gregoris lambrakis’in öldürülmesi ve sonrasında yaşanan olayları konu ediyor. filmin kuvvetli yanı siyasi gücün kötüye kullanılmasıyla gerçekleşen olayların en ince detaylarıyla anlatılmasıdır. ‘z’ harfi yunan alfabesinde ölümsüzlük anlamına geldiği için seçilmiştir.

 

Listelik

la battaglia di algeri / the battle of algiers (cezayir bağımsızlık savaşı), 1966
italyan yönetmen gillo pontecorvo’nun kameraya aldığı la battaglia di algeri, 1954’ten 1962 yılına kadar süren cezayir bağımsızlık direnişi’ni anlatıyor. fransız işgali altındaki topraklarda kendi hayatlarına sürgün yaşayan cezayirlilerin bireysel düşünceler bir yana, tüm halkın özgürlük düşüncelerini yansıttığı mücadelesini müthiş özetler.

 
üst bottom