ilginç kitaplar listesi için eklenen 10 entry bulunmaktadır.
 

popol vuh
yüzyıllar boyu sayısız insanın katkı yaptığı popol vuh, maya medeniyeti tarihini ve mitolojisini içeriyor. 1700’lerin başlarında dominikan rahip francisco ximenez’in maya krallığı’nı ziyaretinden sonra onun teşvikiyle yazıya geçirilmeye başlanan popol vuh, “insanların kitabı” anlamına geliyor.

kitap yazılırken her sayfasında hem kitabın orijinal dili olan bugün guatemala’da konuşulan kiçe hem de ispanyolcaya yer verilmiş. böylece kitabın ilk yazıya geçirilişinden 400 sonra da güvenilir çevirilerine ulaşılabiliyor. popol vuh, dünyanın kuruluşundan yazılışına kadarki sürecin tümünü kapsıyor ve incil’in maya versiyonu olarak anılıyor.

 

the rohonc codex
bugüne ulaşmış en esrarengiz kitap rohonczi codex çoğunlukla the rohonc codex olarak anılıyor. kitabın neyi içerdiği veya nereden geldiği bilinmiyor. 19. yüzyılın başlarında, rohonc şehrinde macar bilimler akademisi’ne bağışlanan kitabın sırrının uzun yıllar çözülememesinin en büyük sebebinin ise yazıldığı alfabe olduğu söyleniyor. 448 sayfalık rohonc codex’te 200 farklı sembol kullanılmış. günümüzde kullanılan alfabelerde ise bu rakam 20 ila 40 arasında değişiyor.

bilim insanlarının uzun uğraşlarına rağmen kitabın içeriğine dair herhangi bir fikir birliğine varılabilmiş değil. kökenine dair yapılan tahminlerse macaristan’dan romanya’ya, hatta hindistan’a yayılan geniş bir coğrafyayı kapsıyor. eğer the rohonc codex’in dilini çözebileceğinize inanıyorsanız sayfalarına internet ortamında ulaşabilirsiniz.

 

codex mendoza
ispanyollar ve aztek imparatorluğu arasındaki uzun ve kanlı savaşların ardından ispanya kralı meksika’yı fethetti ve antonio de mendoza’yı imparatorluğun ilk valisi olarak atadı. mendoza’nın ilk icraatı aztek imparatorluğu tarihini yazdırması oldu: codex mendoza. kitabın bulunduğu gemi fransız korsanların saldırısına uğrayınca codex mendoza 400 yıl boyunca sürekli el değiştirdi.

son durağı 1831’de oxford üniversitesi’ne ait bodleian kütüphanesi oldu. azteklerin günlük yaşamından kralların karakter analizlerine dek pek çok başlık bulunuyor kitapta. illüstrasyonlarının tamamı kölelerce yapılan codex mendoza, aztek imparatorluğu hakkında bilgi edinebileceğimiz tek kaynak niteliğinde bugün.

 

taneční hodiny pro starší a pokročilé
çek edebiyatının en büyük isimlerinden bohumil hrabal, yaşlılar için dans derslerini 1964’te kaleme aldı. kitap şehrin göbeğinde güneşlenen altı kadının yanlarından geçerken onlarla konuşmaya başlayan yaşlı bir erkeğin bu konuşma sonrası hayatının değişmesini konu alıyor. taneční hodiny pro starší a pokročilé, 128 sayfalık tek bir cümleden oluşuyor.

 

the smithfield decretals
resmi adı decretals of gregory ix olan the smithfield decretals, 13. yüzyılda yazılmış diğer pek çok kitap gibi kilise hukukunu konu alıyor. kitabın içinde usta işi illüstrasyonlar ve güzel yazı sanatının seçkin örnekleri bulunuyor. her biri ince detaylara sahip bezemeler uzun ve maliyetli bir sürecin ürünü.

her şey “yolunda” giderken ilerleyen sayfalarında nedeni bugün dahi gizemini koruyan, insanları parçalayan dev tavşanların, kurtları linç eden kazların korkunç görsellerine ve devasa tekboynuzlara (unicorn) rastlıyoruz. hele bu satırlarda bahsedemeyeceğimiz bazı enstantaneler var ki, meraklısı görselden bir yere varabilir, yapıtın bir hukuk kitabı olduğunu bir an için unutturuyor.

 
üst bottom