kedilerde olan lösemi hastalığı hakkında bilgiler listesi

kedilerde olan lösemi hastalığı hakkında bilgiler listesi için eklenen 8 entry bulunmaktadır.
 

lösemi, felv isimli bir retro virüsün neden olduğu bulaşıcı ve oldukça tehlikeli bir hastalıktır. virüs oldukça bulaşıcı bir nitelik taşır ve bağışıklık sistemi zayıf olan kediler için ne yazık ki ölümcül sonuçlara neden olabilir. yapılan testlerle hastalığı teşhis edilen kediler kısa süre içinde ölebilir ya da 4 yıla kadar semptom göstermeden kalabilir. peki kedilerde lösemi hastalığı (felv) nasıl bulaşır, tedavisi var mı, belirtileri nelerdir?

 

kedilerde lösemi belirtileri nelerdir?

kedi lösemi virüsü enfeksiyonunun belirti ve semptomları oldukça çeşitlidir ve iştahsızlık, zayıf kürk durumu, anizokori (düzensiz göz bebekleri), deri enfeksiyonları, mesane ve solunum yolu enfeksiyonları, ağız hastalıkları, nöbetler, lenfadenopati (şişmiş lenf düğümleri), cilt lezyonları, yorgunluk, ateş, kilo kaybı, stomatit, diş eti iltihabı, pansitopeni, tekrarlayan bakteriyel ve viral hastalıklar, anemi, ishal ve sarılık gibi belirtileri içerir.

asemptomatik taşıyıcılar, genellikle uzun yıllar boyunca hiçbir hastalık belirtisi göstermezler. bazı kediler virüsü sahipleri farkına varmadan yenebilir ve böylece bağışıklık kazanmış olur.

 

kedi lösemisi aşısı gerekli mi?

kedilerde lösemi aşısının gerekli olup olmadığı yönünde çeşitli görüşler olduğu bilinmektedir. ancak bu noktada veteriner hekimlerin önerileri bu aşının yapılması gerektiği yönündedir.

 

kedilerde lösemi virüsü nasıl bulaşır?

kediler arasında bulaşıcılık riski taşıyan felv, bir kediden diğerine, tükürük, kan, tırmalanma, ortak mama kabı kullanımı ve bir dereceye kadar idrar ve dışkı yoluyla bulaşır. virüs kedinin vücudunun dışında, yani dışkısı veya idrarında uzun süre yaşamaz.

 

kedi lösemi hastalığı ve korunma;

yaşa bakılmaksızın kilo kaybı ve kronik rahatsızlıkları olan kedilerin felv ve fiv yönünden test edilmeleri gerekir. günümüzde kedi kanında felv antijenleri ve antikorları saptamak amacıyla kullanılan çok çeşitli ve güvenilir hızlı uygulanabilir testler mevcuttur. tüm felv aşılarının yeterli korunma sağlaması için minimum iki doz uygulama gereklidir. bu iki dozun en erken 8 haftalık yaştan başlayarak, tercihen 2-4 hafta aralıklarla uygulanmış olması gerekir. sadece ilk aşılama için bu şartları sağlamış olan kediler devam aşılarında tek doz olarak aşılanabilir. ilk aşılamalar arasında 6 hafta veya daha fazla süre geçmiş olan kedilerin 3. bir doz aşı ile yeniden aşılanması gereklidir. ilk aşılama programında bu şartları sağlamış olan kedilerdeki felv aşılarının 2-3 yılda bir uygulanması koruyuculuk açısından yeterli kabul edilir. yıllık tekrarlara gerek yoktur.

kedi lösemisi hastalığı, felv, feline leukemia virüs enfeksiyonu ya da kedi lösemi virüsü hastalığı olarak da bilinebilmektedir. kedi lösemi hastalığı kansere sebep olan, kedilerin bağışıklık sistemini etkileyen ve virüslerin neden olmasıyla ölümle sonuçlanabilen bir retrovirüs enfeksiyonudur. kedilerde kanser tipinde ilerleyebilen ciddi bir hastalığa yol açmaktadır. bağışıklık sistemine doğrudan tesiri bulunan virüs, hasta kedinin vücut direnci iyi değilse ölüme sebebiyet verebilmektedir. bununla birlikte birtakım kediler virüse karşı bağışıklık geliştirerek taşıyıcı rol oynayabilmektedir. bu hastalık ve enfeksiyondan kedileri korumanın tek yolu aşı ve erken teşhistir. aksi taktirde tedavi şansı çok düşüktür ve ölümle sonuçlanabilmektedir.

 

Bu listeler ilginizi çekebilir!

üst bottom